Nemzetközi turisztikai konferenciát rendeztek Gyergyószentmiklóson

( Szavazat)45 megjelenítés
A turizmus szerepe a területi fejlesztésben címmel szervezte idei – immár ötödik – nemzetközi konferenciáját a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karának Gyergyószentmiklósi Tagozata október 10-én. A téma előadóihoz csatlakozva Mik József borszéki polgármester Négycsillagos ajánlat Borszékről címmel tartott vetített képes előadást a gyergyói térség és az egész megye turizmusa számára lendületet adó, nagyléptékű turisztikai projektekről. 
 A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Földrajz Kara Gyergyószentmiklósi Tagozatának helyet adó Csíky-kerti arborétum egyetemi amfiteátrumában nagy érdeklődés fogadta szerdán az V. nemzetközi konferencia témáját. A turizmus szerepe a területi fejlesztésben témakörben értekező külföldi előadókat és meghívottakat – – köztük a társszervező Hargita Megye Tanácsa képviseletében jelen levő Magyari Vencel megyei tanácsost – dr. Dombay István egyetemi docens, a gyergyói intézmény vezetője köszöntötte.
A beszédeket követő nemzetközi plénumban, elsőként, Mariana Assenova a török határnál lévő bolgár Tsarevo tengerparti település fejlődési stratégiájáról és jelenlegi problémáiról beszélt. A több mint 20 stranddal, 500 méter magas, 80 százalékban erdős hegyekkel bíró városkában 2007-ben indult el a turisztikai fejlődés: évi 5 millió eurós pályázatból gazdálkodnak, és már első évben több mint 1000 épületre bocsátottak ki építkezési engedélyt, 300 telek cserélt gazdát. Ám a gazdasági válsággal a ritmus lassult, a környezetvédők és a Stradja Nature Park igazgatósága között pedig állandó a konfliktus a partszakasz beépítése miatt, ennek fő oka a 2008-ban elkészült speciálismenedzsment-terv, amelyet azóta sem írtak alá.
Dr. Dávid Lóránt főiskolai tanár, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszékének vezetője a rendezvényszervezés gyakorlati környezeti hatásairól beszélt, előadását a budapesti Sziget Fesztiválon évente mért hulladékmennyiség adatainak összehasonlításával színesítette. Sokkoló változást mutattak ki például az elhasznált étolaj mennyiségénél: 5 év alatt hatszázszoros növekedést.
Harmadikként kapott szót Mik József borszéki polgármester, aki a romániai deficites törvénykezést és a kormányzati változásokkal folyamatosan változó nemzeti turisztikai stratégia hiányát vázolta helyzetképként, majd jelezte: Borszéken az egész régióba „berobbanó” turisztikai fejlesztési lehetőségen dolgoznak. Mint vetített képsorával illusztrálta is: a 300 ezer euróból régi képeslap mintájára újraépített, egyszerre 30 vendégnek helyet adó Ó-sáros borvizes fürdőt és szaunát október 27-én üzemeli be a város. Az 6 millió eurós pályázati alapból épülő, naponta 700 vendéget befogadó – több mint 4000 négyzetméter beépített területen fekvő – wellness és spa központ év végére 50%-ban elkészül, 2013 végéig pedig az átadása is megtörténne.
– Vissza tudjuk állítani azokat a régi kezeléseket, amelyeket Borszék országos fürdővárosi fénykorában végeztek ásványvízzel, és igazából a wellnessközpont átadása után lehet újból nagyturizmusról beszélni, amelynek a szolgáltatások révén, korszerű sípályánknak köszönhetően, folyamatosan az egész régióba való kirajzással lehet fellendülést jósolni – mondta Mik József.
Amint azt a térség parlamenti képviselőjeként is induló borszéki polgármester elmondta, a városra az ENSZ csapatának közreműködésével készítettek akciótervet, a fellendítésre pedig a szaktárca pilot-programjában való részvételből nyertek forrásokat – ebben Borszék mellett Herkulesfürdőt és Szulinát segíti a kormány. Mik József jelezte: „a kormányalapok megmoccanásáig” számos kisebb fejlesztést álmodtak és hoztak létre Borszéken régi képeslapok nyomán, amelyhez Hargita Megye Tanácsa támogatását élvezik: ilyen a Napfürdő-kilátó is. A létesítmény, valamint a wellness-építőtelep megtekintésére való meghívással zárva előadását Mik József vendégül hívta a hallgatóságot – és a sajtó jelen lévő képviselőin keresztül minden érdeklődőt – az október 27-i fürdőbeüzemelésre, továbbá a következő években az egyetemi hallgatók és kutatók szakterületén adódó munkalehetőségre is felhívta a figyelmet.
Az egész napos konferencia plénumot követő két ülésszakán több mint egytucat előadás hangzott el a turizmus és területfejlesztés témában.
A rendezvényt Hargita Megye Tanácsa a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláson keresztül 3500 lejjel támogatta.
 
Gyergyószentmiklós, 2012. október 10.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774