Ó-sáros fürdővel várja télre is a turistákat Borszék

( Szavazat)328 megjelenítés
Átadták Borszék fürdőváros első saját fürdőlétesítményét, az Ó-sáros fürdőt
Különleges fürdőavatóval zárja a turistaidényt idén Borszék: a magyarországi és felvidéki testvérvárosai számára először szervezett találkozón felavatták a fürdőváros első saját fürdőlétesítményét. Az ünnepi eseményre Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét és Bende Sándor megyei tanácsost is vendégül hívta a fürdőváros önkormányzata. 
 Akár a nemrég avatott Kilátó napfürdőt, az Ó-sáros fürdőt is régi képeslapok alapján álmodta újra Mik József, Borszék polgármestere és az általa vezetett önkormányzat. A turisztikai minisztérium által támogatott újjáépítési folyamat lezártával A testvérvárosok találkozója – Aktív öregedés Európában címmel rendezett, az Európai Bizottság által 25 000 euróval támogatott egyhetes rendezvény keretében, népes ünneplőközönség jelenlétében adták át a létesítményt szeptember 15-én Borszéken. Mik József polgármester beszédében elmondta: ezzel a megvalósítással gazdagodván immár saját fürdővel várja a régi fényének visszaszerzésére törekvő fürdőváros a turistákat.
– A fürdő eredetileg 1885-ben épült, akkoriban hideg vizes borvízfürdőként működött, 11 fokos hőmérsékletű vízzel. 1950-ben megszűnt, mivel akkor építettek Borszékre kezelőbázist, és a régi fürdőlétesítmények felszereléseit abba vitték be, a régi fürdők pedig lepusztultak, majd eltűntek. Most az önkormányzatnak az a feladata, hogy ezeket újraépítse – mutatott rá Mik József polgármester. Hozzátette: – Megint álmodtunk egyet, úgy, ahogy tettük egyéb létesítményekkel is: elővettük azt a képeslapos könyvet, amelyben megtaláljuk a régi monarchiabeli, valamint a két világháború közötti képeslapokat a fürdővárosi létesítményekkel, amelyeket szándékunkban áll ugyanúgy visszaépíteni. Ugyanígy akadtunk rá az Ó-sáros fürdő képeslapjára is, és amikor Hargita Megye Tanácsa tavaly meghirdette ezt a pályázatot, amelyen pályázni lehetett felújításra, akkor gondoltuk, hogy az Ó-sáros fürdőt, valamint a Ferencz János főkutat szeretnénk visszaállítani. Sajnos a kutat nem sikerült, de ezt a fürdőt két héten belül már ki lehet próbálni.
Borboly Csaba tanácselnök a Hargita megye hivatalos zászlajaként elfogadott székely lobogót adta át Borszék polgármesterének.
– Azt gondolom, hogy teljesítményt, eredményt ott lehet elérni, ahol van együttműködés, ahol talál a szó – jegyezte meg. – Lévén, hogy Mik József parlamenti képviselőjelöltje az RMDSZ-nek a Borszéket is magában foglaló választókerületben, sikere esetén erejét a parlamentből is ide koncentrálhatja.
Bende Sándor megyei tanácsos a most avatott létesítménnyel átellenben levő, leromlott épületre mutatva megjegyezte: – Ez itt a múlt, amit megörökölt Mik József polgármester, az Ó-sáros fürdő a jelen, és a Hármasligeten épülő welnessközpont a jövő.
A megyei tanács gyergyói frakcióvezetője, utalva a nemrégiben avatott sípályára, a Mik József polgármestersége alatt felújított kultúrotthonra, sportcsarnokra, megjegyezte: négy év alatt sokat fejlődött Borszék. – Ezt a közös munkának lehet köszönni, annak a csapatnak, amely összeköti a borszéki kis csapatot Hargita megye önkormányzatának nagyobb csapatával és a kormányzati tisztségviselőinkkel. A kormányzati tisztségviselők esetében látható a helyzet: mikor kormányon vagyunk, mikor ellenzékben – az ellenzék se olyan rossz, higyjék el nekem, ennél rosszabb is van: mikor azok, akik kormányon vannak, nem tudják, hogy mi a dolguk.
A fürdőlétesítmény összberuházásának értéke meghaladja az egymillió-háromszázezer lejt. Az avatón jelen voltak az első testvértelepülési találkozón idelátogató küldöttségek: Borszéknek hat magyarországi és egy felvidéki testvérkapcsolata van: Aba, Bácsalmás, Fonyód, Pilisvörösvár, Rudabánya, Tallós és Zákányszék. Összesen 220 személy tett látogatást Borszéken, akik az öt napon át zajló kulturális fesztivál keretében mutatták be kultúrájukat. A csoportok megismerkednek Borszékkel és környékével. Kirándulnak és felkeresik Gyilkostó, Parajd, Szováta, Korond, Farkaslaka és Székelyudvarhely településeket. A találkozót támogatta az Európai Bizottság, a programban olyan rendezvények is szerepeltek, mint az Egyenlő bánásmód az Európai Unióban, Az EU ma és holnap vagy Európa mindenki anyja. Kiállítás nyílt a testvértelepülések fotóiból, ügyességi és kvízjátékok tették színesebbé az itt töltött napokat. A küldöttségek betekintettek az ásványvíz-palackozás rejtelmeibe, és megkóstolták a helyi specialitásokat. Péntek délelőtt gyümölcsfaültetéssel pecsételték meg a testvérkapcsolatot: minden küldöttség elültetett egy-egy csemetét, amely szimbolizálja a partnerkapcsolatot.
A népművészeti és iparművészeti vásáron a testvértelepülések bemutatták saját termékeiket, és egy fúvósfesztivál részesei lehettek: a szombati rendezvényen Gyergyócsomafalva, Gyergyóújfalu, Csíkkozmás, Fonyód és a házigazda Borszék rezesbandája lépett színpadra. Az utóbbiak az önkormányzat hozzájárulásából vásárolt új egyenruhájukban most először mutatkozhattak be.
 
Borszék, 2012. szeptember 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774