Önfenntartó gazdasággal az autonómiáért

( Szavazat)49 megjelenítés

Kulcsosházat avattak a lázárfalvi Nyírfürdőnél november 28-án. A Hargita Megye Tanácsának beruházásából épült létesítmény Lázárfalva turisztikai vonzerejét növelheti.
 
 
Bodó Dávid, Kozmás község polgármestere, Borboly Csaba megyeitanács-elnök, és Becze István megyei tanácsos a helyi lakosok jelenlétében avatták fel a lázárfalvi Nyírfürdő borvízforrás mellé épített tetszetős kulcsosházat és filagóriát.
 
A beruházás a megyei tanács Hagyományos fürdők felújítása nevű programja révén valósult meg, és az elöljárók szavai szerint csak egy „téglát” jelent abban az építkezési folyamatban, amely a térség és a szűkebb értelemben vett lázárfalvi közösség megélhetésének biztosítására irányul.
 
Bodó Dávid polgármester szerint nem csak gazdasági, hanem turisztikai szempontból is érték ez az infrastrukturális beruházás. Az épületet a közösség is használhatja különböző események alkalmával, de ha turisták szállnak meg benne, akkor is a lázárfalviak javát szolgálja. Közvetve szerepe lehet a borvízforrás jobb kihasználásában és a lázárfalvi családi vállalkozások megerősödésében is.
 
– Sok kicsi sokra megy – hangsúlyozta Becze István megyei tanácsos. – A megyei tanács idén is sok beruházást avatott, és a már meglévőkhöz igyekezett hozzátenni. Akkor van haladás, ha folyamatosan zajlik ez az építkezés, amelyet ha más nem akkor az a tény tesz indokolttá, hogy a nem is olyan távoli jövőben azok a térségek értékelődnek fel, amelyek víz-, borvízforrásokkal fognak rendelkezni – mondta a megyei tanácsos. Hasonló véleményen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki szerint a meglévő erőforrásokat fejleszteni kell, hogy mikor eljön az ideje, akkor már kész infrastruktúra álljon rendelkezésre ezek gazdaságos és fenntartható kiaknázásához. A folyamatos építkezést az autonómiára való felkészüléssel és törekvéssel kapcsolta össze Borboly Csaba.
 
– Az autonómiához szükséges jogi kerethez előbb beruházásokra, van szükség, amelyek mentén önfenntartó gazdaság építhető ki, megerősödhetnek a helyi gazdasági szereplők. Nem akkor lesz autonómia, amikor a politikusok mondják, hanem amikor egy adott térség gazdasági és szociális struktúrái kellőképpen megerősödnek. A megyei tanács beruházásai, legyen az útépítés, vagy kulcsosházak építése a Szent Anna-tóhoz félúton ezt a megerősödést segítik – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy egy meg egy lehet tíz is, ha összefognak.
 
A Hargita Megye Tanácsának Hagyományos fürdők feljavítása című programjából megvalósított beruházás értéke 384 808,59 lej, amelyhez jelentős összegű támogatást is sikerült megnyerni pályázati úton a turisztikai minisztériumtól. Ebből egy szaunának való helyiséggel ellátott kulcsos házat sikerült felépíteni, amit Kozmás község hozzájárulásával egy új filagóriával egészítettek ki. A helyi tanács erőfeszítéseinek meghonorálására Hargita Megye Tanácsa megpróbál a hagyományos fürdő felújítására is pénzalapot elkülöníteni – hangzott el az avatón, majd Becze István megyei tanácsos megyezászlót adott át Bodó Dávid polgármesternek az új épülethez.
 
 
Csíkszereda, 2011. november 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774