Önkormányzati képviselők képzése

( Szavazat)47 megjelenítés
Önkormányzati képviselők képzése
 
A bethleni polgármesteri hivatal tanácstermében szervezte meg, 2011 május 7.-én, a Behlen Egyesület és a Beszterce–Naszód megyei RDMSZ az önkormányzati képviselők képzését, pályázatok és közbeszerzési eljárások terén. Székely Emese, az egyesület munkatársa, lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta: A Szülöföld Alaphoz benyújtott sikeres pályázat révén sikerült megszervezni a képzést.
 Az elgondolás az volt, hogy a megyében mandátumot gyakorló RMDSZ-es önkormányzati képviselőknek konkrétabb belátást biztosítsunk a közbeszerzési eljárások és a pályázatírás terén. A 2009-ben beindult, Hargita megye tanácsa által kezdeményezett Összetartózunk szorványprogram keretén belül történt megállapodás alapján, vállalt szerepet a Bethlen Egyesület ennek lebonyolításában és a mai képzés is ennek a programnak a keretén belül zajlik le, a testvérmegye tanácsának szakelőadói közreműködésével.
A képzésen 17 önkormányzati képviselő (alpolgármesterek és tanácsosok) vett részt. Jelen volt Décsei Atilla - a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke, Szakács-Márton Bálint - ügyvezető elnök, valamint Dr. Illyés István - a Megyei Önkormányzati Tanács elnöke. Megnyitó beszédében, Décsei Atilla, elnök, tájékoztatta a résztvevőket a legújabb rendelkezésekről és kormányprogramokról amelyekre pályázni lehet. Ezek között szerepel a mezőgazdasági minisztérium Országos Vidékfejlesztési Programjának 125-ös rendelkezése, amely a mezőgazdaság és az erdészet infrastruktúrájának javítását hivatott támogatni, valamint a községi legelők és kaszálok fenntartására és támogatására vonatkozó rendelet. Továbbá ismertette az Országos Infrastruktúra Fejlesztési Program keretén belül beinduló bölcsődék építését finanszirozó 2-es tengely pályázati lehetőségeit, valamint a kultúrházak felújítását támogató program pályázati kiírásait. Ugyanakkor, bővebben kitért a falvak infrastruktúrájának modernizálási programját biztosító 105-ös rendelkezés előírásaira. Ennek keretén belül elérhető a magyarberétei út aszfaltozása, a Kékes - Mezőveresegyháza - Szentmaté, valamint a tacsi és a magyardécsei út feljavítása és a cegőtelki és szentmátei vízhálózat kivitelezése.
Ezt követően, a tulajdonképpeni képzés két témát foglalt magába, a pályázatokat és a közbeszerzéseket érintő problémákat vázolták fel az előadok. Márton András, epítészmérnök, a Hargita megyei tanács fejlesztési igazgatóságának szaktanácsadója, előadásában a pályázatok fontosságát emelte ki, mert jelenleg csak ezek útján lehet megoldani a közösségek gondjait. Kihangsúlyozta, a stratégiai elképzelések szükségességét és, hogy csak ezek birtokában indítják el a pályázást, figyelembe véve a kötelezettségeket vagy az önrészvállalás mértékét ahhoz, hogy egy pályázat sikeres legyen. Kerülni kell a haotikus pályázást anélkül, hogy a kiírás minden részét alaposan elemezzék. Továbbá, azt ajánlotta az önkormányzati képviselőknek, hogy a nagyobb pályázatok esetében indokolt, hogy pályázatíró szakemberekhez, vagy cégekhez folyamodjanak.
Tamás Erzsébet, a Hargita megyei tanács közbeszerzési irodájának szaktanácsadója, a közbeszerzések lebonyolításáról, tervezéséről, technikai kivitelezéséről, valamint a közbeszerzések elbirálási folyamatáról tájékoztatta a résztvevőket. Kiemelte a vonatkozó jogszabályokban foglalt eljárások betartásának fontosságát, a szankciók és eltiltások elkerülése végett.
A képzést magyar nyelven tartották de a témakört érintő rendelkezéseket, eljárásokat, szakkifejezéseket, formanyomtatványokat románul is bemutatták, ugyanakkor ezek magyar megfelelőjét is elsajátíthatták a résztvevők. Figyelemre méltó a Bethlen Egyesület kezdeményezése, amely által az önkormányzati képviselők fontos információkhoz jutottak, a pályázati lehetőségek, a pályázatok tervezése és megírása, valamint a közbeszerzési eljárások lebonyolítása terén. Ugyanakkor szamítani lehet a folytatásra, mert megvan az a rendelkezésre álló partner, a Hargita megyei tanács személyében, aki szakemberei révén segíthet a szorványban élő közösségek képviselőinek tevékenységében. Kiemelt fontossága van annak is, hogy ezeken a képzéseken alkalom van a kapcsolatok kialakítására, úgy az önkormányzatok, mind a résztvevő személyek között és ha további lépések történnek ezen a téren az mindenkinek a javára válik.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774