Összetartozunk – szórványprogram

(0 Szavazat)89 megjelenítés

„A jövőnk tőlünk függ”

Nyolc Beszterce-Naszód megyei és két gyergyói településről érkeztek gyerekek Gyergyószárhegyre április 6-án, hogy együtt töltsenek egy hetet a megyei tanács Összetartozunk című szórványprogramja során szervezett táborban. Április 10-én Csíkszeredában, a megyeházán Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Szentes Antal megyei tanácsos, Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ igazgatója és Zonda Erika programigazgató fogadta a táborozó iskolásokat és kísérőiket.


A tartalmas hét után hazautazás előtt álló mintegy 50 gyereknek a megyei tanács elnöke elmesélte, hogyan működik a megyei tanács apparátusa, röviden bemutatta Hargita megyét, majd a táborozást lehetővé tevő program lényegét foglalta össze hangsúlyozva, hogy őmaga is rengeteg kapcsolatot alakított ki hasonló táborokban fiatalkorában. Arra biztatta a jelen levő iskolásokat, hogy adják tovább az itt tapasztaltakat, győzzék meg minél több társukat a táborok hasznosságáról.
„Szeretnénk, ha hozzá tudnánk járulni ahhoz, hogy a mindennapjaitok kicsit hasonlítsanak a mieinkre. Közösségépítőnek, lélekerősítő hatásúnak szántuk az itteni gyerekekkel való közös táborozást. Jó lenne, ha olyan játékokat játszanátok, mint a Hargita megyei gyerekek ma és szüleitek régen, és az is jó lenne, ha az itteni tapasztalataitokat elmesélve még több gyereket meggyőznétek, hogy vegyen részt ezekben a táborokban. Itt olyan tájakat láthattok, amelyekről ha az iskolában nem is, de szüleitektől, nagyszüleitektől biztosan hallottatok” – mondta Borboly Csaba
Kassay Péter szervező és Zonda Erika programfelelős a részletekről faggatták a gyerekeket, és javaslatokat vártak tőlük, hogy mivel lehetne jobbá tenni a következő táborokat. Szentes Antal megyei tanácsos sportvetélkedők szervezését javasolta a következő táborokban, és afelől érdeklődött, kinek mi tetszett Hargita megyében. Nehézkesen indult a beszélgetés, de hamarosan egymástól kérték el a szólni vágyók azt az írószert, amelyet ha valakihez odadobtak, az kellett meséljen élményeiről. Volt, aki először járt Hargita megyében, volt, akinek a cseppkőbarlang tetszett meg.
A gyergyószárhegyi táborral párhuzamosan Beszterce-Naszód megyében és szerveztek tábort, ahol a Hargita és Beszterce-Naszód megyeiekkel együtt magyarországi gyerekek is táboroztak. A szárhegyi tábor mottója: „A jövőnk tőlünk függ.”
Hargita Megye Tanácsa további hasonló cseretáborok szervezését tervezi, emellett két magyarországi testvérmegye, Hajdú-Bihar és Csongrád részéről is érkeztek ajánlatok cseretáborokra.
 
Csíkszereda, 2010. április 10  

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774