Őszi állatvásárt tartottak Dánfalván

( Szavazat)62 megjelenítés
Szép számban gyűltek össze a csíkdánfalviak november 10-én a helyi Kubik-gödörben tartott őszi állatvásáron, ahol bő választék várta az érdeklődőket. A legnagyobb kereslet a szarvasmarhára és a lóra volt, de kínáltak eladásra juhot, nyulat és galambot is. 
 A felhozatalt Borboly Csaba megyeitanács-elnök is megtekintette, aki a helyiekhez szólva értékelte a szervezők igyekezetét, hogy ilyen sokadalmat sikerült összehívni.
– Ezek a vásárok, látva az érdeklődést, megnyugtatnak, mert látom, hogy bármennyire rossz a gazdasági helyzet, van állatszaporulat, kerül, amit eladni. Arra biztatom önöket, ne adják el földjeiket, hisz láthatják, hogy a kevéssel is megéri foglalkozni, inkább arra gondoljanak, hogy ha így is megéri, akkor érdemes tovább fejleszteni a gazdaságokat – mondta Borboly Csaba.
A tanácselnök szerint az árucsere mellett a vásárok közösségi eseménynek számítanak, ahol a gazdák szemügyre veszik egymás jószágát, tudást osztanak meg egymással, és bizalmat merítenek a folytatásra. Ezért támogatja Hargita Megye Tanácsa a helyi önkormányzatokat hasonló vásárok szervezésében, mert csak így van értelme a megyei tanács és az RMDSZ parlamenti tevékenységének, mondta a megyei tanács elnöke kiemelve a szintén jelen levő Tánczos Barna szenátorjelölt, korábbi mezőgazdasági államtitkár tevékenységét, aki kollégáival a jogszabályok alakításán dolgozott, hogy megteremtse a termékek helyi feldolgozását támogató jogi keretet, illetve hogy megtörténhessen a kisvágóhidak újraindítása.
Borboly Csaba sokadalomhoz intézett szavaiból kiderült még, hogy Hargita Megye Tanácsa minél hamarabb rendezni szeretné a földterületek visszaszolgáltatását. Erről külön egyeztetett a polgármesteri hivatalokkal, és földmérő szakemberek alkalmazását tervezi a folyamat gyorsításáért. Szó esett a már a közbirtokosságok és a gazdák tulajdonában levő területek gondos kezeléséről is, azaz a termőhelyek minőségének megőrzéséről, továbbá arról, hogy el kell kerülni az erdőtüzek kialakulását, meg kell előzni a terménylopásokat, és oda kell figyelni, hogy az erdei gyümölcsök vagy a mezőn megtermő gyógynövények értékesítéséből befolyó haszon a közösséget és a helyi önkormányzatot gazdagítsa.
A jókedvért a csíkszentdomokosi Elevenek néptánccsoport felelt, a szervezők az ínyenceknek ökröt sütöttek és bográcsost főztek.
 
Csíkdánfalva, 2012. november 10.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774