Projekt 4

( Szavazat)38 megjelenítés

Csendélet
 
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, az Erdélyi Összművészeti Egyesület és a Projekt csoport meghirdeti a Projekt 4-et, melyre két kategóriában lehet pályázni:
 
 
- Az előző Projektek teljes tematikai szabadságával szemben ezúttal egy nagy téma, a csendélet köré szerveződik a kiállítás. A csendélet alapvető műfaj a művészet történetében. Néhány korszakban nagyon hansúlyosan volt jelen, máskor háttérbe szorult ez az elsősorban festészeti műfaj, de jelenléte, mind a mai napig tagadhatatlan. Talán a vanitas-csendéletek korszaka jelentette a műfaj virágkorát, mára azonban inkább olcsó vásári képek vagy éppen souvenir-árusok jutnak eszünkbe a szó hallatán. A csendéletfestés/rajzolás ugyanakkor kitűnő ujjgyakorlatnak is számít, kötelező eleme a művészeti oktatásnak. Kihagyhatatlan a technikai lecke.
 
Kérdés azonban, hogy vannak-e ma errefelé igazán jó csendéletek, melyek egy mai csendélet tárgyai, túl azon, hogy technikailag rendben vannak, képes-e egy művész ma újat hozni ebben a témában, általa/róla véleményt formálni, élő és aktuális gondolatokat megfogalmazni. Hogyan viszonyul egy mai alkotó ehhez a témához? A Projekt 4-re e téma mentén várjuk fiatal képzőművészek alkotásait.
 
- Szabad téma: - olyan alkotók jelentkezését várjuk ebben a kategóriában, akik számára a csendélet műfaja/témája közömbös. Akik szabad témában pályáznak, alkotásaik a zsűri véleményezésének függvényében bekerülhetnek a vándorkiállításra, de nem részesülhetnek a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ díjaiban.
 
Az erdélyi fiatal képzőművészek vándorkiállítására 18 és 35 év közötti képzőművészek jelentkezését várják 2011. szeptember 30-ig a következő e-mail címre: projekt@cstit.ro, vagy személyesen a következő címen: Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, postai kód 530140, Hagita megye.
 
A vándorkiállítás első helyszíne a csíkszeredai Siló - Kortárs Művészeti Központ, ahol 2011. október 10–30. között tekinthetik meg az érdeklődők a kiállított alkotásokat.
 
Az alkotásokat szakmai zsűri értékeli, és a kiállításra beválogatott munkákról katalógus készül. Idén is díjazásra kerül sor a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ jóvoltából, de ezúttal kizárólag a csendélet témára reagáló szerzők részesülhetnek a művésztáborokban való alkotás lehetőségéből.
 
Jelentkezési feltételek:
 
- Korhatár: 18-35 év közötti művészek
 
- Egy benevező maximum két alkotással jelentkezhet (a méreteknél kérjük vegyék figyelembe, hogy az alkotásokat több ízben is mozgatni, szállítani kell). Maximum képméret: 100 x 100 cm, térbeli alkotások, szobrok, installációk csomagolt állapotban ne haladják meg az 50 x 50 x 50 cm-t.
 
- A beérkező munkák az elmúlt két évben készült alkotások lehetnek. 2010 előtti alkotásokat nem fogadunk el.
 
- A munkák beérkezési határideje szeptember 30. A kiállításra be nem válogatott alkotásokat október 30-ig a szervezők visszajuttatják az alkotóknak.
 
- A munkák hátára kérjük feltüntetni az alkotó nevét, az alkotás címét, méretét, technikáját és évszámát.
 
- A munkákkal együtt CD-n vagy DVD-n kérjük: a kitöltött jelentkezési lapot, mely a projekt@cstit.ro email címről igényelhető, egy szakmai önéletrajzot és egy, az alkotóról készült portrét (300 dpi, legalább 4 megapixel).
 
Fontos a csomagolás! A pályázók a csomagolásnál tartsák szem előtt, hogy a vándorkiállítás különböző helyszíneire való szállításánál a csomagolást többször is használni kell. A nem megfelelően csomagolt alkotásokért a szervezők nem vállalják a felelősséget.
 
A Projekt 4 támogatói a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, valamint Hargita Megye Tanácsa.
 
A projekttel kapcsolatos részletekről érdeklődhetnek a 0747-115337-es telefonszámon hétköznaponként 8 és 16 óra között, valamint a projekt@cstit.ro email címen.
 
A szervezők
 
 
 
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774