Robinwood Plus - Csomafalvi erdőgazdálkodási példa

( Szavazat)75 megjelenítés
Csomafalva is beszállt a RobinWood Plus Európai Uniós projektbe miután Márton László-Szilárd polgármester és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szeptember 26-án aláírták az együttműködési szerződést.
A szerződés értelmében a csomafalvi tanács a projekt Sharewood című alprogramjában vesz részt és oszt meg a négy partnerrégiót képviselő helyi önkormányzatokkal hasznos tapasztalatokat, követendő példákat az erdőgazdálkodást illetően.
 
Miután Miklóssy Ildikó Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálatának igazgatója ismertette a program részleteit. Márton László-Szilárd polgármester elmondta, hogy a csomafalviak 400 éves múltra visszatekintő fenntartható erdőgazdálkodása elegendő szellemi tőkét biztosít a projektben való részvételre. A polgármester szerint ez a hosszú időszak követendő példával szolgálhat a nyugati közösségek számára, de nem zárta ki a tőlük való tanulás lehetőségét sem. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Romániában Hargita Megye Tanácsa az egyetlen közintézmény, amely jelzi, hogy mennyire odafigyel a legapróbb részletre is, ami a fejlesztési lehetőségeket illeti.
Borboly Csaba, tanácselnők szerint az a pénz, ami most Csomafalva kasszájába folyik, ezúttal nem aszfaltozásra költődik, hanem az elmék, a hozzáállás csiszolására fordítják. Az 58 600 euró, amelyet a projekt révén Csomafalva költségvetésébe utalnak át szintén a közösség előrelépését szolgálja, de azúttal úgy, hogy tudatosítja, az emberekben, hogy a fa látványa a sípálya szélén fokozza a sízés élményét, akárcsak a helyi fából épült margarétás házak összhangja a téli tájjal. Nem elég egy ágy a szálláshelyen a turisták visszacsábításában, jól kigondolt marketingfogások kellenek és összefogás a jól menő vendéglátóiparhoz. Kis településen egy befektető mindent nem tud megcsinálni, ezért kell az összefogás, az egymás érdekeinek tiszteletben tartása. Ezért nem kell hamar túladni a fán, hanem helyi mesterek építsenek belőle helyi tulajdonban levő panziót – mondta Borboly Csaba, kiemelve, hogy ebben rejlik a RobinWood Plus projekt igazi haszna.
A RobinWood Plus projektben való részvétel során gyergyócsomafalvi tanács a tapasztalatcsere mellett a gyerekek nevelésére is hangsúlyt fog fektetni. Nyolc-tíz hónapos, vetélkedőkkel összekapcsolt képzéssorozatot terveznek, amelynek fődíja a nyertes csapat számára egy kirándulás lesz valamelyik nemzeti parkba.
Ez a képzéssorozat nem a egyetlen pont, amelyben egyezik a helyi és megyei tanács gyakorlata, hiszen a megyei tanács hegyimentő csapata is tart hasonló képzéseket az iskolásoknak. A szerződés aláírás alkalmával kiderült hogy a turisztikai stratégia terén is vannak egyezések, azzal a lényeges különbséggel, hogy míg a megye turisztikai stratégiáját Hargita Megye Tanácsa készítette el megszabva a fő irányokat, addig Gyergyócsomafalván a magánsípályákat működtető és az igényekre fogékonyabb magánvállalkozók irányították rá a település vezetőit a turizmus felé.
Csíkszereda, 2011. szeptember 27.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774