Rövidesen megoldódik az udvarhelyszéki megyei utakon is a hóeltakarítás

( Szavazat)57 megjelenítés
Hétvégéig a lakosság türelmét kéri Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az udvarhelyszéki megyei utak téli karbantartása ügyében. Mint december 13-án nyilatkozta, tudomása van arról, hogy gondok voltak az elmúlt éjszaka is a forgalommal, és a fennakadások egyik fő oka az, hogy a vidékünket nem ismerő, felkészületlen teherautósok, a téli viszonyoknak nem megfelelő módon, hólánc nélkül vágtak neki az országnak, és megyénken áthaladva megcsúsztak, keresztbe fordultak, ami forgalomkorlátozásokat vont maga után. 
 – Az elmúlt éjjel 15 kamiont kellett kisegíteni. Ennek nyomán kértem a prefektust, hogy vezessenek be súlykorlátozást a megyei utakon, hogy ilyen esetek miatt ne legyen fennakadás – közölte a tanácselnök, aki kitért az udvarhelyszéki megyei utak hóeltakarítási gondjaira is: – Már a harmadik közbeszerzési eljárást írtuk ki, mert nem jelentkeztek a cégek; ez alkalommal is csak egy cég nyújtott be érdemi ajánlatot, és már folyamatban van a szerződések megkötése, amelyek hétfőn lépnek érvénybe. Addig a lakosság türelmét kérem, és arra is kérek mindenkit, hogy mielőtt útnak indul, érdeklődjön az útviszonyokról a megyei tanács készenléti szolgálatánál a 0266-207774 telefonszámon vagy a telikarbantartas@hargitamegye.ro e-mail címen.
Borboly Csaba hozzátette: lehetnek még elakadások, amíg a szerződések érvénybe lépnek, de addig is összefogással, kalákával éjjel-nappal takarítják az utakat. A tanácselnök ezúton is köszönetet mond az együttműködő polgármestereknek, akik segítettek a helyzet orvoslásában.
A közbeszerzési eljárás december 11-én zárult le azon megyei útszakakaszok hótalanítására, amelyekre az előző közbeszerzések sikertelensége miatt még nem volt érvényes szerződés Hargita megyében. Korábban mintegy 700 kilométernyi megyei besorolású útra kötött együttműködési megállapodást a helyi önkormányzatokkal a megyei tanács, és december 11-én volt az eredményhirdetése a további mintegy 160 kilométerre kiírt licitnek, és a 132-es út (Szentegyháza – Oklánd – Brassó megye határa) kivételével valamennyire megkötik a héten a szerződést.
– A 132-esen egy rosszindulatú óvás miatt továbbra sincs lehetőség hivatalosan végeztetni a hóeltakarítást, ezért az országos útügyi vállalat segítségét kértük – mondta a megyei tanács elnöke.
A fennmaradt 160 kilométernyi szakasz hótalanítására vonatkozó közbeszerzési eljárást 7 tételben („lot”) hirdették meg az alábbi útszakaszokra: 123B (Mindszent – Csíkszereda), 123C (Fitód: 123B – központ), 131 (Felsőboldogfalva – Kovászna megye határa), 132 (Oklánd – Homoródalmás – DN13A, Brassó megye határa – Homoródújfalu), 132B (Brassó megye határa – Városfalva), 133 (Városfalva – Homoródszentpál, Muzsnai eltérő – Kányád, Muzsna – Maros megye határa), 137 (Székelykeresztúr – Székelyudvarhely), 137A (DJ137 – Kányád), 138 (Fenyéd – Libán, Libán – Tekerőpatak), 174A (DN15 – Bélbor). Mind a hét tételre a Fundamenta Kft. nyújtott be értékelhető ajánlatot, így – a 132-es kivételével – ez a cég végzi majd a téli karbantartást a fenti szakaszokon.
A megyei tanács alelnöke, Birtalan József, a téli karbantartásért felelős illetékes elmondta, sokat dolgoztak azon, hogy a több mint 860 kilométer hosszú megyei kategóriájú út járható legyen, ám év elején a kormány a központi költségvetés elosztásakor nem vette figyelembe, hogy Hargita megye rendelkezik a leghosszabb megyei úttal, és ugyanannyit vagy kevesebb pénzt osztott le hótalanításra, mint a sokkal kevesebb úttal rendelkező megyéknek. Ráadásul a problémát súlyosbította, hogy nem jelentkeztek a cégek a közbeszerzésen.
– Téli gumikkal, a téli útviszonyoknak megfelelő felszereléssel továbbra is közlekedni lehet a megyei utakon, egyes szakaszokon pedig, sűrű havazás vagy vihar esetén, kötelező a hólánc használata – sommázott az alelnök.
 
Csíkszereda, 2012. december 13.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774