Szejkefürdőn találkoztak a világ unitáriusai

( Szavazat)46 megjelenítés
Díszlovasok és fúvószenekar felvonulásával kezdődött Szejkefürdőn 2011. augusztus 13-án az XIII-ik Egyetemes Unitárius Találkozó. A nagyszámú érdeklődőt vonzó eseményen megnyitóbeszédében Kedei Mózes unitárius lelkész-esperes többek között elmondta: „Isten csodája, hogy még élünk, és immár 13-ik alkalommal gyűlhettünk itt össze Szejkefürdőn, ugyanis a történelem logikája szerint az Erdélyi Unitárius Egyháznak és az erdélyi magyarságnak már rég el kellett volna tűnnie. 
Egy család vagyunk mi, unitáriusok és magyarok, bárhol is éljünk a nagyvilágban”. A lelkész-esperes köszöntőbeszédét követően istentiszteletre került sor, melynek záróakkordjaként Andorkó Ferenc vargyasi lelkész mondott ünnepi egyházi beszédet. Ezt követően az Erdélyi Unitárius Egyház nevében Bálint Benczédi Ferencz püspök és a Magyarországi Unitárius Egyház nevében Balázsi László megbízott püspök köszöntötte az egybegyülteket.
 
Az eseményen meghívott vendégként részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki egy-egy székely zászlót adományozott az udvarhelyi és a székelykeresztúri egyházkör vezetőinek.
 
– Sok templomban ott van már a magyar zászló, de népünk, a székely nép zászlója még sok helyről hiányzik. Kívánom, hogy ajándékom tovább erősítse a székely unitárius közösségeket, és használják bátran minden alkalommal, hiszen a székely zászló egyben a megyénk zászlója is, és így semmiféle hatalom nem tilthatja meg annak használatát” – mondta a tanácselnök. A találkozó az amerikai Unitárius-Univerzalista Egyház, valamint a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet előadásával folytatódott, majd Orbán Balázs síremlékének a megkoszorúzásával zárult.
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774