Székely Hetek a Cora áruházláncban

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Hét Hargita megyei és egy mezőpaniti termelő áruját szállították Magyarországra: sajtot, áfonyaszörpöt, majonézt, mézet, ásványvizet, nápolyi szeletet, almalevet, valamint kerámiákat. A részt vevő vállalkozások: Biofruct Kft., Gáll Erzsébet magántermelő, Hargita Gyöngye Rt., Harmopan Rt., Iolimex Kft., Szász méhészet, Therezia Kft., Vitos Kerámia Kft.

Hargita Megye Tanácsának már 2008 óta szerepel a programjában a székelyföldi termelők termékeinek piachoz juttatása. Kezdetben termékbemutatókkal, vásárokkal, kiállításokkal népszerűsítettük a fent említett termékeket Romániában és Magyarországon egyaránt.

2009 decemberében a Cora üzletlánc azzal a kéréssel fordult Hargita Megye Tanácsához, hogy vegyen részt a Székely Hetek rendezvényen. A megkeresést hosszas egyeztetés követte, aminek eredményeként 2010 februárjában Budapesten székelytermék-bemutatót tartottunk, amelyen 32 cégnek több mint 100 termékét ismertettük. Ezt követően 21 termelő több mint 80 termékét rendelte meg a Cora üzletlánc. Sajnos az alábbi okok miatt néhány termelőnek vissza kellett mondania a megrendelést. Az Európai Unió betiltotta a romániai sertéshúsexportot a sertéspestis-járványra hivatkozva, továbbá a leghagyományosabb székely termékek – a tekerőpataki sajt, juh- és tehéntúró – előállítói nem rendelkeztek a megfelelő állatorvosi engedélyekkel, és az idő rövidsége miatt nem is tudták beszerezni, illetve voltak olyan termelők is, akik nem tudták vállalni a vonalkódos címkézést. Mindezek miatt a megrendelést kapó termelők listája nyolc vállalkozás nevét tartalmazza, összesen 56-féle termékkel.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat (tanács) elnöke szerint a székelyföldi termelők esélyt kaptak arra, hogy termékeik önálló entitásként jelenjenek meg a piacon. „Nagy lehetőség a Cora üzletlánccal való együttműködés, ugyanis a multinacionális cég tapasztalatát ötvözve minőségi, egészséges termékeinkkel esély van arra, hogy megtanuljuk értékesíteni javainkat, és hogy felhívjuk a nagyvilág figyelmét értékeinkre. Ez az első lépés, de szeretnénk kiterjeszteni szélesebb körben minél több vállalkozót bevonva, minél több termékkel” – emelte ki a Székely Hetek május 7-i megnyitóján a megyei önkormányzat elnöke.

„A Cora a Székely Termék márka bemutatkozásának örömmel biztosít lehetőséget. Az igényesség és hitelesség érdekében közösen dolgozunk partnereinkkel, hogy végül vásárlóink a természetes, az eredeti ízeket élvezhessék, és egy kis székelyföldi hangulatot vigyenek otthonaikba” – foglalta össze a kezdeményezés célját Kertai István a törökbálinti Cora áruház igazgatója a megnyitón. „Ehhez kiváló partnereink voltak a székelyföldi kistermelők, vállalkozók és Hargita Megye Tanácsa, amelyekért köszönet illeti őket” – emelte ki az áruház igazgatója.

A Székely Hetek megnyitóját megtisztelte jelenlétével Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is, aki beszédében elmondta: reméli, hogy a francia segítséggel, - amely révén a magyarországi Cora áruházlánc megszervezte a Székely Heteket -, Brüsszelben és Párizsban is helyük lesz a székely termékeknek.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774