Székely hétvége

( Szavazat)35 megjelenítés

Székely hétvégének nevezhető 2011. július 30–31., ugyanis ekkor Hargita, Kovászna és Maros megye együtt ünnepelt: a szombaton a Maksa mellett megrendezett Székely vágtán, vasárnap pedig a fehéregyházi és székelykeresztúri Petőfi-ünnepségen.

A Maros megyei Fehéregyházán az ünnepi istentisztelet előtt Borboly Csaba, Hargita és Lokodi Edit Emőke, Maros megye tanácselnöke, valamint Kerekes Károly parlamenti képviselő megkoszorúzták a Petőfi-emlékparkban lévő emlékművet, délután pedig Hargita megyében, Keresztúron a két tanácselnök ugyancsak együtt helyezett el koszorút Petőfi körtefájánál, a Gyárfás-kúriánál.

„Székelyföld volt, van és lesz” – jelentette ki beszédében Borboly Csaba, hozzátéve: „összefogással erős Székelyföldet építünk, amihez hitre, elődeink tudására, valamint az 1848–49-es összefogáshoz hasonlóra van szükség”. „A mi sorsunk az, hogy kevésből kell sokat csinálnunk” – mondta a tanácselnök.

Lokodi Edit Emőke rámutatott, hogy Petőfi vállalta Erdélyt, így ne költsünk pénzt hamvainak a felkutatására, mert itt van köztünk, a szívünkben. Rafai Emil polgármester köszöntőbeszédében Petőfi üzenetéről beszélt: „a költő-forradalmár azt üzeni, hogy soha ne adjuk fel, de talán azt is, hogy forró fejjel se cselekedjünk”.

A Székelykeresztúr város és a Petőfi Sándor Kulturális Egyesület szervezésében, valamint a három székely megye társszervezésében zajló eseményen a fent említettek mellett részt vett Pál Árpád parlamenti képviselő, Benyovszki Lajos megyei tanácsos, Halász János, a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára, valamint magyarországi testvértelepülések küldöttségei. Az ünneplők meghallgathatták a Berde Mózes Unitárius Gimnázium De nyugszik immár csendes rög alatt című műsorát és a Székelykeresztúri Polgári Fúvószenekart.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774