Székely kerekasztalt rendeztek az agrárinnovációról Csíkszeredában

( Szavazat)31 megjelenítés
„Sok gond van, de még több a lehetőség”
Egységes vidékfejlesztésre és jó példákra van szükség – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Csíkszeredában hétfőn megrendezett Székelyföldi Agrárinnovációs Fórumon. Az úgynevezett Székely kerekasztalon helyi és magyarországi szakemberek, illetve politikusok tanácskoztak, a vitaindító beszédet Budai Gyula, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tartotta. 
 A júliusi budapesti Székely kerekasztal folytatásaként Székelyföldi Agrárinnovációs Fórumot szervezett Csíkszeredában a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány szeptember 17-én, partnerségben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karaival, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületével és a magyar Vidékfejlesztési Minisztériummal. Jelen voltak helyi és magyarországi szakemberek, valamint politikusok, köztük Budai Gyula magyar vidékfejlesztési államtitkár, Radetzky Jenő, a magyar nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa, Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem csíkszeredai karainak dékánja, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója, Máthé Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, Tánczos Barna volt mezőgazdasági államtitkár, valamint Becze István megyei tanácsos is. A moderátor szerepét Magyar Ferenc, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív alelnöke töltötte be.
Budai Gyula vitaindító gondolataiban, akárcsak a később hozzászólók közül többen, az egységes Kárpát-medencei vidékfejlesztés mellett foglalt állást, amely olyan perspektívát nyújtson a gazdáknak, hogy otthon találják meg számításaikat.
– A cél olyan kisgazdaságok létrejöttének segítése, amelyek képesek munkahelyeket biztosítani és versenyképesek – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy ennek egyik akadálya a földterületek felaprózottsága, ezért ezek tömbösítésére lenne szükség, mert úgy európai uniós támogatások lehívása is könnyebb lenne. – Nem mi mondjuk meg, mit tegyenek önök Székelyföldön, segíteni viszont tudunk a magyarországi vállalkozások révén – hangsúlyozta Budai Gyula.
Radetzky Jenő miniszteri biztos hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy három irányban kellene fejleszteni: az egészséges élelmiszerekre egyre nagyobb lesz a kereslet, a víz is felértékelődik, és az alternatív energiák hasznosításához is kiváló adottságokkal rendelkezik a Kárpát-medence.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzászólásában jó kezdeményezésnek nevezte a Székely kerekasztalt, és az egységes vidékfejlesztés fontosságát hangsúlyozta. Mint felvázolta, Romániában a politikumnak nincs olyan szakmai háttere, mint Magyarországon, és kevés a gazdaszervezet meg a tudásbázis. A tanácselnök szerint a gazdák érdekképviseleteinek megerősítésére van szükség – hiszen sajátos ügyeikben erős érdekmegjelenítésre van szükség, amit a politikusok nem tudnak pótolni –, és nem utolsósorban jó példákra.
– Sok a gond Székelyföldön, de még több a lehetőség – utalt Borboly Csaba a nemrég indult gazdaszövetkezeti kezdeményezésekre mint jó példákra.
Amint azt a megyei elöljáró elmondta, a romániai magyar politikumnak a vidék ügyeit prioritásként kell kezelnie, a sajátos magyar kisebbségi ügyek mellett a második legfontosabb a munkahelyteremtés kell hogy legyen minden magyar politikai szereplőnek. Ugyanakkor szakmai háttérintézményeket és szolgáltatókat kell közös erőfeszítéssel létrehozni, amelyek képesek lesznek akár a döntések előkészítésében és a szakfeladatok ellátásban részt venni.
Budai Gyula államtitkár a fórum végi összegzésében a továbblépéshez szükséges konkrét javaslatokat tett. Eszerint a Székely kerekasztal állítson fel három munkacsoportot: egy tej- és húsmarha, egy zöldség-gyümölcs termesztés és egy hal- és turisztikai kérdéskörrel foglalkozó munkacsoportot.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 17.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774