Székely mintaházakról a csíksomlyói ÉPKO-n

( Szavazat)62 megjelenítés
Idén is megrendezték a Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO) Csíksomlyón. Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és Hargita Megye Tanácsa által szervezett szakmai fórumra immár 17. alkalommal került sor június 15-én, szombaton. Társszervező volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Magyar Mérnöki Kamara és a Nemzetközi Betonszövetség Magyarországi Tagozata (Fib Magyarország). Az összesen 51 előadást négy szekcióban tartották: vasút-, út- és hídépítés; építészet és építőanyagok; vasbeton szerkezetek, acélszerkezetek, környezetvédelem; épületgépészet, vízépítés és vízgazdálkodás. 
 A plenáris előadásokon Gergely Attila a székely mintaházakat mutatta be, amelyeket Hargita Megye Tanácsa megbízásából terveztek építészek. Az ismertetett kilenc terv a megyei tanács faluképvédelmi programja révén készült el, eddig egy terv műszaki dokumentációját sikerült megvalósítani, a többi nyolcé még kidolgozásra vár. Hargita Megye Tanácsának célja a hagyományos falukép megőrzése, és bátorítja a tájba illő házak készítését. Ennek érdekében a mintaházak tervét ingyen rendelkezésükre bocsátja mindazoknak, akik építeni szeretnének, amint elkészülnek a teljes műszaki dokumentációk.
Az eseményt Köllő Gábor EMT-elnök nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy sok fiatal résztvevőt üdvözölhet, hiszen így remélheti, hogy lesz utánpótlás a szakmában. Köszöntötte a konferencia magyarországi és szlovákiai résztvevőit is. Mécsi József, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszédében azt mondta, az ÉPKO messze kiemelkedik a műszaki konferenciák köréből, ugyanis itt a széles szakmai felhozatal mellett a sajátos magyar kultúra is megmutatkozik, és különleges szellemisége van a konferencia helyszínének is.
– Most válságban van egész Európa, ezért az EMT szerepe egy európai szintű értékmentés – jelentette ki a professzor.
A megnyitón beszédet mondott még Balázs L. György FIB-elnök, továbbá Kontra Jenő, a BME, valamint Takács János, a Szlovák Műszaki Egyetem professzora is. A megnyitóbeszédek alatt mindenki elhozta legújabb kiadványait, és átadta az EMT elnökének.
A konferencia előtti napon, pénteken az előadók és más résztvevők a Csíksomlyó–Sepsiszentgyörgy–Prázsmár–Keresztvár–Brassó–Csíksomlyó-útvonalon kirándultak, megtekintve az ezeken a helyszíneken fellelhető épített örökséget.
 
Csíkszereda, 2013. június 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774