Székely szimbólumok és életképek Nagyszebenben

( Szavazat)45 megjelenítés
Öt éve minden novemberben megszervezik Nagyszebenben az Ars Hungarica fesztivált, amelyen rendszerinet Hargita megyei, székelyföldi rendezvények is helyet kapnak. Idén két kiállítást látott  vendégül a főszervező  Híd, kulturális egyesület.  Hargita Megye Tanácsának Címer és Pecsét a Székelyföldön című tárlatát a nagyszerbeni református templom galériájában mutatták be együtt azzal a 17 darab történelmi zászlóval, amelyet a hazai közönség az idei 1000 Székely Leány Napja alkalmából láthatott.

A kiállításon Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte egybegyűlt magyarságot, röviden ismertette azt a 2009 tavasza óta zajló kutatómunkát, a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére megalakult Székely Címer- Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tevékenységét, melynek eredményeként jött létre a történelmi székely szimbólumokat ismertető kiállítás és zászlósor. Továbbá kiemelte, hogy a csoportban résztvevő szakemberek, Dr. Pál-Antal Sándor akadémikus, Zepeczaner Jenő, muzeológus, történész, Szekeres Attila István, heraldikus, a címertudomány doktorandusza, és Mihály János történész , akik külön-kölön több éve vagy évtizede már, hogy szakmai megalapozottsággal kutatják a székely jelképeket, arra törekednek, hogy azok eredetét hitelesen tisztázzák és tárják a közönség elé.

Az alelnök köszöntőjét követően Mihály János, Szekeres Attila István, valamint Puskás Bajkó Gábor, a zászlók elkészítője szóltak a hívekhez. Elmondták, hogy nemcsak a székelység képviseleti, helyhatósági és egyházi szervezeteinek címereit és címeres pecsétjeit igyekeztek és igyekeznek felkutatni, hanem azok régi zászlait is. Olyan zászlókat elsősorban, amelyek különböző korokban a székelységnek, avagy intézményeinek hadi vagy polgári zászlói lehettek vagy voltak, s mint ilyenek, a székely szimbólumokat többnyire magukon viselték. A székely zászlókollekció felállításához az ötletet a magyarországi Hadtörténeti Intézetben őrzött magyar történelmi zászlósor adta, az a zászlósor, amely már negyedszázada részese a magyar katonai és állami ünnepségeknek. A székely történelmi zászlósor, amelyben a XV–XX. század közötti időszakban használt zászlók rekonstrukciói és másolatai találhatók, jelenleg 17 zászlóból áll. E kiállítás létrejöttével azonban nem zárul le a csoport ezirányú tevékenysége, a folyamatos kutatások során előkerülő újabb adatok fényében, a zászlósort tovább szeretnék bővíteni, mindaddig, míg az a székelység történelmi múltját lehetőleg teljességében reprezentálni fogja.

Ezt követően a városháza tornyában a Hargita Megyei Kulturális Központ égisze alatt, az Ádám Gyula művészeti vezésével évek óta megrendezett fotótáborok egyikéből, a Csíkszentdomokoson készült fotókból kapott ízelítőt a nagyszebeni közönsgég. Székelyföldi panorámát, csíkszentdomokosi ünnep- és héköznapokat láhattak egy olyan térben, amelyből kipillantva Nagyszeben páratlan panorámája tárul a látogató szeme elé.

A térbeli és kulturális különbségek ebben az összekapcsolásban, a kiállítások és a nagyszebeni séták hangulatának tükrében pedig olyan hidat teremhetnek, amelyen átkelni, bármelyik oldalról indulva, érdemes.   

Túros Eszter

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774