Székelyföld felértékelődik

( Szavazat)58 megjelenítés
A kreatív székelyföldi fiatalok itthon tartása az egyik célja a SEEMIG nevű európai uniós projektben részt vevő hazai önkormányzatoknak. A migráció kezelése és hatásai Délkelet-Európában alcímű programot bemutató november 8-i, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón bejelentették a székelyföldi statisztikai intézet megalakítását. 
 A SEEMIG nevű európai uniós finanszírozású projekt romániai résztvevői – Hargita Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI) – átfogóan elemzik a székelyföldi demográfiai folyamatokat és munkaerőpiacot, valamint megszervezik a társadalmi és gazdasági folyamatokról való rendszeres adatgyűjtést – hangzott el a projektet bemutató csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. Hargita Megye Tanácsa részéről Dobos Erika projektvezető a Hargita megyei demográfiai helyzetképet ismertette a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakból. Mint elmondta, a székelyföldi térségben – összevetve az országos demográfiai folyamatokkal – jelenleg nem mutathatók ki egyértelműen kedvezőtlen folyamatok a statisztikai elemzések szerint. A véglegesen külföldre költözők száma nem jelentős, de akik migrációra vállalkoznak, azok munkaerő-piaci szempontból rendszerint az aktív korosztályt képviselik. A térség, illetve megye aktív lakosságának jelentős része nem a térségben dolgozik, hanem külföldön. A felsorolt tényezők közül kétségkívül a külföldi munkavállalás jelensége érdemel kiemelt figyelmet.
– A SEEMIG projekt eredményeként olyan stratégiákat, támogatási programokat dolgozunk ki, amelyek csökkentik az esélyét annak, hogy a kreatív, kezdeményező fiatalok elmenjenek. Támogatjuk a külföldön ismereteket, tapasztalatot szerző fiatalok visszatérését, hogy tudásukat itthon hasznosítsák – mondta el Dobos Erika bemutatva Hargita Megye Tanácsa ezt célzó korábbi kezdeményezéseit. Például az intézmény a helyi munkaerő-piaci igényeknek megfelelő programokat indít azzal a céllal, hogy ne csak munka nélküli diplomásokat képezzenek, hanem olyan szakmunkásokat, akik a térségben el tudnak helyezkedni, munkát tudnak vállalni az igényeknek megfelelően. A Fiatalok munkaerő-piaci integrációja Hargita megyében című programmal a fiatalok körében a helyi karrierlehetőségeket népszerűsítik, ifjú kutatókat támogatnak, és mindemellett orvoslakásokat építettek, hogy itthon maradásra ösztönözzék a fiatal szakorvosokat, vagy máshonnan ide vonzzák őket.
– Székelyföld szerepe felértékelődik az erdélyi magyarság körében, ennek a folyamatnak lehetünk tanúi az elmúlt időszakban, a különféle kutatási eredményeket vizsgálva – ezzel indokolta Kiss Tamás demográfus, az NKI munkatársa és a SEEMIG tematikai felelőse, hogy miért fontos a kisebbségkutató intézet számára a székelyföldi önkormányzatokkal való együttműködés. – Az önkormányzatok ebben a térségben képesek magyar szempontú közpolitikákat kialakítani – jelentette ki a kutató, hozzátéve, hogy a székelyföldi polgármesteri hivatalok, megyei tanácsok kulcsszereplők a társadalmi folyamatok alakításában.
Horváth István szociológus, az NKI elnöke szerint a SEEMIG a tapasztalatcseréről szól, az önkormányzatok kutatási szférával való együttműködését jelenti, célja jó gyakorlatok kialakítása, illetve a tudástranszfer. Romániában sajátos probléma a szubszidiaritás, mivel az önkormányzatok szakmai szempontból nem eléggé felkészültek a különböző hatáskörök ellátására, így a migráció is kihívást jelent számukra, ebben nyújthat segítséget a kisebbségkutató intézet a SEEMIG-en keresztül, magyarázta Horváth.
Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere bejelentette, hogy székelyföldi statisztikai intézetet alapítanak a SEEMIG nevű projekt segítségével, önkormányzati támogatással. A városvezető fontosnak nevezte a sepsiszentgyörgyi önkormányzat részvételét a SEEMIG-ben, és azt mondta, a kisvárosok válságban felértékelődnek, és okos tervezéssel akár utol is érhetik a nagyvárosokat.
A sajtótájékoztatón jelen volt Markó Attila államtitkár is, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, amelynek irányítása alatt működik az NKI. Az államtitkár fontosnak nevezte a projektet, mivel szerepe van a politikai, illetve közigazgatási döntések nemzetközi szintű szakmai megalapozásában.
A „South Eastern Europe – Managing Migration and its Effects in South-East Europe” (SEEMIG) projekt partnereinek első találkozója Pozsonyban volt 2012. szeptember 19–20-án. A SEEMIG a hosszú távú demográfiai változások, a migráció és a humánerőforrás-folyamatok jobb megértését, valamint a migráció munkaerő-piaci és helyi gazdaságra való hatásainak elemzését célozza, hogy az önkormányzatok megfelelő stratégiákat tudjanak kidolgozni ezen a területen is. A projekt teljes költségvetése 3 250 723,43 euró, amiből a Hargita megyére eső rész 85 038 euró, Hargita Megye Tanácsának önrésze pedig ennek 2 százaléka, 1700,76 euró. Bővebb információ található a folyamatosan bővülő www.seemig.eu honlapon.
 
Csíkszereda, 2012. november 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774