Székelyföldi Akadémia: Tusnádfürdő volt az idei utolsó állomás

( Szavazat)36 megjelenítés
Immár második alkalommal érkezett el a vidéki konzultációsorozat Tusnádfürdőre. A december 20-i rendezvényen Butyka Zsolt, a tusnádfürdői RMDSZ elnöke, valamint Albert Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket. A városvezető köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, hogy elindította a Székelyföldi Akadémia sorozatot.
 
 
– Jó, hogy alkalom nyílik a találkozásra, mivel ez a legjobb lehetőség a problémák megbeszélésére. Az első alkalommal megrendezett akadémián is sikerült égető problémákra megoldást találni – mondta a polgármester.
 
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is örömét fejezte ki, hogy az első akadémián átbeszélt gondokkal kapcsolatosan történtek előrelépések: például az iskola- vagy a családorvos-probléma.
 
– Úgy gondolom, egyre inkább, a jövő évre való rákészülés jegyében, a stratégiai célok is letisztulnak itt a településen, amelyeket jó átbeszélni, hisz a jövő hatalmas kihívásokat tartogat – jelentette ki a tanácselnök, hozzátéve: kiemelt figyelmet kell fordítani a turizmusra.
 
Az európai uniós pályázati lehetőségekről beszélt Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa fejlesztési igazgatóságának munkatársa. Az EU-s pályázatok nem normatív támogatást jelentenek, hanem sokkal inkább lehetőséget.
 
– A lehetőséggel akkor tudunk élni ha megvan hozzá a szükséges szakmai felkészültségünk, szemléletmódunk és kapcsolatrendszerünk.
 
Péli Levente bemutatta a pályázati lehetőségek körét, mint a Nemzetközi Együttműködési Programok és közösségi programok, az Európai Unió és a román kormány által finanszírozott programok (Operatív Programok) és a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében finanszírozott programok. Beszélt a civil szervezeteknek, cégeknek szóló pályazatokról, valamint az aktuális vidékfejlesztési és agrárpályázatokat is bemutatta.
 
Biró A. Zoltán, a Sapientia EMTE dékánja Fiatalok a térségben címmel tartott előadást. Bevezetőként elmondta:
 
– A mai fejlesztéspolitikai elgondolások azt mondják, hogy ha valamit változtatni akarunk a társadalmunkon, két tudásra, ismeretre van szükségünk: az elméleti, valamint a tapasztalati tudásra. Akkor lehet valamit elérni, ha a kettőt együtt használjuk.
 
A dékán előadásában arra is rámutatott, hogy a vidékiség taszítja a fiatalokat, és az iskola nem nevel gyakorlatiasságra. A dékán megoldásként azt javasolta, hogy az iskolában fordítsanak nagyobb hangsúlyt az oktatáson kívüli, közösségformáló tevékenységekre, a média sorozatot indíthatna sikeres fiatalokról, az alkalmazók, hivatalok pedig hagyják a fiatalokat, hogy érvényesítsék új tudásukat, és hagyják őket kapcsolati hálózatot, illetve lobbit építeni.
 
 
 
Tusnádfürdő, 2011. december 20.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774