Székelyföldi népdalvetélkedők döntője

( Szavazat)31 megjelenítés
Szórványdíjat kaptak az aranyosszéki versenyzők
 
Március 31-én, szombaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont immár második alkalommal szervezte meg Székelyudvarhelyen a Székelyföldi Népdalvetélkedők Döntőjét, melyen Csík és Gyergyó vidéke, Udvarhelyszék, Háromszék, Erdővidék, Marosszék és Aranyosszék területi versenyeinek legjobbjai vettek részt.
 
 
A székelyudvarhelyi művelődési ház koncerttermében megtartott döntőn azon versenyzők vehettek részt, akiket a 2011-es tanévben díjaztak Székelyföld valamely megyei szintű vetélkedőjén. A tavalyi évhez hasonlóan Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjának jóvoltából idén három aranyosszéki versenyző is megméretkezett a döntőben.
 
A versenyzők húsz népdalt tartalmazó listával léptek az öttagú zsűri elé, ebből egyet ők, egyet pedig a zsűri választott eléneklésre. Fontos kitét volt az is, hogy a listán legalább öt saját tájegységi dal is szerepeljen. A versenyzőket V–VIII. osztályosok, illetve IX–XII. osztályosok versenykategóriában értékelték. A zsűri dr. Szalay Zoltán népzenekutatóból, Demeter Panna népdalénekesből, Haáz Sándor zenetanárból, aki szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetője is, Major Magdolna, a Romániai Magyar Dalosszövetség képviselőjéből, valamint Sipos Zoltán zenetanár, karnagyból tevődött össze.
 
A vetélkedő második fordulójába a döntőbírák tizenhat versenyzőt engedtek tovább, akik egy szabadon választott népdalt adtak elő. Míg a zsűri döntött, addig a szervező László Judit zenetanár népdalokat tanított a jelenlévőknek.
 
A zsűrin kívül a közönség is szavazhatott kedvencére, a közönségdíjat a márévalvi Pálfi Lajos vehette át. A jók közül is a legjobbnak a kicsiknél Borbáth Szilveszter, míg a nagyoknál Tamás Júlia Roxana bizonyult. Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója emléklapot és a versenyzőket ábrázoló bögrét nyújtott át a résztvevőknek.
 
A népdalvetélkedő döntőjén részt vett Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője, az Összetartozunk szórványprogram felelőse, aki a három aranyosszéki versenyzőt díjazta. A szórvány nagydíjat a legjobb tizenhat közé bekerült Szabó Júlia vehette át, aki székely termékeket tartalmazó kosarat kapott ajándékba, valamint ingyenes részvételi lehetőséget biztosítanak számára a Sófalván megrendezendő Székelyföldi Tánctáborba.
 
Székelyudvarhely, 2012. március 31.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774