Szili Katalin is kézbe vehette A székelység története tankönyvet

( Szavazat)35 megjelenítés
Többnapos erdélyi magánlátogatása során szeptember 20-án, csütörtökön délelőtt Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke Hargita Megye Tanácsának alelnökeivel találkozott Csíkszeredában a megyeháza épületében. Szili Katalin az evangélikus-lutheránus püspök, Adorjáni Dezső meghívására érkezett Erdélybe, hogy a magyar nemzetstratégiával kapcsolatos fórumokon, kerekasztal-beszélgetéseken vegyen részt. 
 Szili Katalint, aki a Szociális Unió elnöke, a magyar parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, valamint az autonómia albizottság elnöke, Birtalan József és Petres Sándor alelnökök fogadták. Birtalan József a napokban bemutatott A székelység története című tankönyvvel és székely termékekből összeállított ajándékcsomaggal lepte meg a magyarországi politikust, aki örömmel lapozta fel a székelységről szóló tankönyvet. A székely termékek népszerűsítését az utóbbi évek egyik legsikeresebb történetének nevezte.
– A Székely termék védjegy azért fontos, mert általa a Székelyföld egységesen tudja magát felmutatni – fogalmazott Szili Katalin.
A volt házelnököt elkísérő Adorjáni Dezső evangélikus-lutheránus püspök kiemelte: a politikumnak szeretnének üzenni, hogy józanon és higgadtan építkezzenek, hisz az autonómiáról rengeteget lehet beszélni, de azt meg is kell valósítani. Kiemelte annak fontosságát, hogy a decemberi választásokon a magyarok is motiváltak kell hogy legyenek, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.
– Visszarendeződéstől félünk, és ez a félelmünk jogos, ha a Mikó-ügyre gondolunk, és még ehhez hasonló ügyek jöhetnek. Fontos, hogy higgadt és erős, felelős parlamenti képviseletünk legyen a román parlamentben. Nem a hatalmat kell akarni, hanem a szolgálatot! – fogalmazott a püspök.
Szili Katalin az autonómia mellett a felelős önrendelkezés szükségességét ecsetelte:
– A nemzetpolitika az, ami fejlődést hozhat. Úgy látom, hogy Székelyföldön van kooperáció, ami tipikusan székelyföldi fejlesztéseket jelent.
Birtalan József alelnök köszöntőjében a tettek fontosságát emelte ki, és beszámolt a megyei tanács által szervezett Közéleti estekről, valamint a vidéken nagy sikernek örvendő Székelyföldi Akadémiáról.
– A vidéki értelmiséget is megpróbáltuk szóra bírni, véleményüket kikérni. Nagyon sokat segítettek ezek a beszélgetések különböző témakörökben – mondta.
Petres Sándor alelnök szintén köszöntötte az elnök asszonyt:
– Szili Katalint nem úgy ismertem meg, mint az Országgyűlés elnökét, aki eljön hozzánk egyet villogni, hanem aki Farkaslakán a 2005-ös árvíz idején segített a rászorulókon – mondta, és beszélt a megyei tanács térségi szerepéről is: – Hargita Megye Tanácsa jóval több területtel foglalkozik, mint ami a hagyományos szerepe. Minden eszközzel igyekszünk az agráriumot és a helyi gazdákat támogatni, a Székely termék koncepció ennek csak egy szelete.
A beszélgetésen még szó esett a megyei tanács és az egyházak közötti jó együttműködésről, a szakoktatás bővítésének és a partneri kapcsolatok kialakításának lehetőségeiről, valamint a fenntartható turizmusról.
Szili Katalin Csíkszeredából Brassóba, majd Marosvásárhelyre és Nagyváradra látogat.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 20.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774