Tájház nyílt Csíkszentmiklóson

( Szavazat)66 megjelenítés
Tájházat avattak Csíkszentmiklóson szeptember 18-án, vasárnap. Csíkszépvíz község 41 ezer lejért vásárolta meg és építette újra a műemlék épületet a szentmiklósi közbirtokosság udvarán, és a kilencvenes évek folyamán Lakatos István helybéli tanár által összeszedett néprajzi gyűjteményt tárják közszemlére. Köszöntőbeszédében Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere elmondta, hogy a tájház létrehozásának hároméves folyamatát hosszan tartó gyűjtőmunka előzte meg, amelynek eredményeként megszületett Csíkszentmiklós monográfiája is.
 
– Ebben a házban nagy kincs: az örökségünk van összegyűjtve. Meg kell őriznünk értékeinket, hogy ne lehessen elvitatni tőlünk, hogy itt voltunk és itt vagyunk – jelentette ki a községvezető.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében a térségünk turzimusa szempontjából is jelentősnek nevezte a tájházat.
– Az ezeréves határ vagy a Gyilkos-tó mellett szükség van kisebb idegenforgalmi célpontokra is, hogy a turisták megálljanak, és közelebbről is megismerjék hagyományainkat. Összefogással, odafigyeléssel több napra is itt lehet tartani az ide látogatókat, ami hasznot hozhat a helybélieknek – hangsúlyozta a tanácselnök, hozzátéve: nagyon sok épített örökségünk, értékünk van, amelyeket fontos, hogy minél többen lássanak, észrevegyenek, mert fontos szerepük van a székely identitás megőrzésében, a székelység megmaradásában, megerősödésében.
Korodi Attila parlamenti képviselő arra emlékeztetett, hogy a mai fiatalok, a kommunista idők hatására is, amikor nem engedtek hagyományos székely házat építeni, elfelejtettek hagyományosan építkezni.
– Az ilyen tájházak segíteni fogják a mostani kisgyermekeket, hogy amikor majd felnőnek, okosabban építkezzenek – mondta a képviselő.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója azt mondta, a közvélekedés szerint vidékünk kulturálisan gazdag, de e kijelentés csak akkor válik igazzá, ha ezeket az értékeket ismerjük és fel is tudjuk mutatni másoknak.
Lakatos István, a tájház tárgyainak gyűjtője elmondta, hogy a most felavatott épület kapcsolat múltunk és jelenünk között. A gyűjtemény tárgyai adományból gyűltek össze, amit Lakatos ezúton is megköszönt.
– A tárgyak gyűjtése egy monográfia írásával párhozamosan zajlott. Beszélgettem az idősebb emberekkel, és akkor derült ki, milyen sok értékes, érdekes tárgy van a faluban. Ekkor jött az ötlet, hogy ezeket a tárgyakat össze kellene gyűjteni – mesélte a tanár. – Büszke vagyok a falumbeliekre, mert teljesen ingyen, szívből adták ide ezt a sok szép tárgyat. Senki nem kért pénzt, amikor elmondtam, mit akarok, mire szeretném felhasználni őket. Nagyon segítőkészek voltak, felkutatták a régi tárgyakat a padlásról, pincéből. Sokat renoválni kellett, restaurálni, és úgy állítottuk ki őket itt a tájházban. A tárgyak nagy részét én restauráltam, egy részét pedig a Csíki Székely Múzeum segítségével.
Lakatos azt is elmondta, hogy magáról az épületről sajnos keveset lehet tudni, a szomszédok azt mondták, több mint 100 éves, de nem emlékszik a településen senki az építés évére.
A gyűjtemény restaurálásánál és leltározásánál Salló Szilárd, a Csíki Székely Múzeum néprajzosa segédkezett.
Csíkszereda, 2011. szeptember 18.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774