Tanácsadás a Hargita megyei agrárnépességnek világbanki finanszírozással

( Szavazat)34 megjelenítés
Sajtótájékoztatón mutatta be Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Csák László, a projekt kivitelezését elnyert CDC Consulting Kft. projektfejlesztő cég igazgatója a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR), valamint az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) A Hargita megyei agrárnépesség számára nyújtott társadalmi és gazdasági tanácsadás elnevezésű, világbanki finanszírozással megvalósuló projektjét augusztus 15-én a csíkszeredai megyeházán.
 
Az esemény házigazdájaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, megyeszinten egyre inkább az látszik, hogy sok elkezdett kis projekt kezdi meghozni a gyümölcsét.
– Igyekszünk a jogszabályokra és a szövetkezésekre odafigyelni, hogy abból a hátrányból, amelyben van Hargita megye próbáljunk előnyt kovácsolni. Hiába is akarjuk felvenni a nagytermelő térségekkel a versenyt, hiszen a föld kisebb termelékenysége, és az a tény, hogy míg máshol a mezőgazdaság területek kétharmada szántó terület, nálunk ez kevesebb, mint egyharmad, nehézzé teszi azt, hogy versenyképesen termeljünk nagy mennyiségben. Ezért mi nem is az egy kilogramm/ár versenyben szeretnénk részt venni, hanem az egy kilogramm nagyon jó termék/ár versenyben látjuk a helyünket. Erről szól a megyei tanács agrárstratégiája, amely világosan kimondja, hogy a mezőgazdaság és turizmus együttes hatásával igenis fenntartható gazdaságokat lehet működtetni, még ha kis területeken is dolgoznak a gazdák. Mi az állattartás és a termékek feldolgozása terén kell jeleskedjünk, hiszen kimutatásaink szerint a megyében megtermelt mezőgazdasági termékek és a felnevelt állatok többsége nyersen, élve hagyja el a megyét, tehát a feldolgozásból és értékesítésből származó jövedelem nem marad itt. Ilyen szempontból sok kezdeményezésre van szükség. Annak örvendünk, hogy Tánczos államtitkár úr nagy segítségünkre van ezen a téren, és hasonló hozzáállást várunk el minden kormányzati szerepvállalótól – mondta a tanácselnök.
Tánczos Barna államtitkár és Csák László igazgató részletesen ismertette a MADR és az ANSVSA által egy közös projektmenedzsementi egységen (UMP MAKIS) keresztül megvalósított a Mezőgazdasági információs- és tudásrendszer modernizálása (MAKIS) elnevezésű, közel 60 millió euró értékű világbanki kölcsönnel megvalósítandó program részeként most induló, A Hargita megyei agrárnépesség számára nyújtott társadalmi és gazdasági tanácsadás elnevezésű projektet. A Hargita megye agrárnépességét célzó projekt közel 110 000 eurós költségvetésű, és főbb tevékenységei között szerepel a a gazdálkodók helyzetének elemzése és igényeik felmérése, általános információnyújtás, agrártanácsadók megyei hálózatának kialakítása, személyre szabott tanácsadási szolgáltatások, valamint a társadalmi részvétel formáinak kialakítása, gazdálkodók véleményének érvényesítése a helyi és országos döntéshozatalban.
– Tudásalapú gazdálkodással ebben a térségben is lehet a déli, nagy mezőgazdasági területekhez hasonló hatékonyságot elérni, ha modern technológiát, jó genetikát és megfelelő tudást visznek be a munkába. Ilyen típusú gazdálkodáshoz tud segíteni a MAKIS program, amely kedvezményezettjeinek listájára sikerült Hargita megyét is feltennünk. Ily módon Hargita megye három kiemelt településén, Gyergyóremetén, Csíkszentkirályon és Homoródalmáson, egyrészt a kataszteri projekt keretén belül felmérik a települések területeit, telekkönyvezik a tulajdonosok nevére, másrészt pedig beindul egy, az információs- és tudásrendszer modernizálását megcélzó projekt. Ez utóbbira Hargita megyei cégek pályáztak, a kivitelezést pedig a CDC Consulting Kft. nyerte el a minisztériumon belül működő UMP MAKIS menedzsment egység koordinálásával. Hosszútávon Hargita megye teljes területét lefedő mezőgazdasági tanácsadási hálózat kialakítása a célunk, amely tudásalapú mezőgazdálkodási tevékenységet tesz lehetővé. Első évben ez világbanki finanszírozással fog létrejönni a most induló, A Hargita megyei agrárnépesség számára nyújtott társadalmi és gazdasági tanácsadás elnevezésű egy éves időtartamú projekttel – fejtette ki a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.
Csák László igazgató szerint a projekt akkor lesz sikeres, ha egy év múlva, a világbanki finanszírozás lejártakor azt tudják mondani, hogy ezt a tanácsadást folytatni kell, mert olyan mértékben veszik igénybe a gazdák a tanácsadási szolgáltatásokat.
– A tanácsadási szolgáltatásokkal nem egy új szereplő jelenik meg az agrártanácsadás területén, és átveszi mások szerepét, hanem elsődleges célkitűzésünk, hogy a meglévő agrártanácsadási rendszereket fogjuk egybe egy olyan egységes rendszerbe, ahol egyhelyen hozzáfér az információs forrásokhoz a fejlesztési lehetőségek iránt érdeklődő gazdálkodó. Egyrészt tehát a tudáshoz való hozzáférést szeretnénk megkönnyíteni, másrészt ennek a finanszírozási oldalához is hozzá szeretnénk segíteni, mert a projektben azt is vállaltuk, hogy személyre szabott egyéni tanácsadásban is részesítjük a gazdálkodókat a finanszírozási lehetőségekről. A Hargita megyei gazdálkodásban a diverzifikáció is egy fontos szempont, vagyis olyan típusú tevékenységek, szolgáltatások beindítása az agrárgazdaságokon belül, amelyek nagy hozzáadott értéket képviselnek és amelyek többletjövedelemhez juttatják a gazdálkodókat, mint például a hagyományos termékek előállítása, vagy a falusi, vidéki turizmus fejlesztése. Ezekkel a diverzifikációs jellegű tanácsadásokkal foglalkozó, már meglévő tanácsadási cégeket szeretnénk egy csokorba szedni, és egy helyen hozzáférhetővé tenni az információkhoz való hozzájutás útját a gazdálkodók számára – magyarázta Csák.
A személyes tanácsadás 2011. október elejétől 2012. augusztusáig lesz elérhető a CDC Consulting Kft. külön erre a célra kialakított csíkszeredai irodájában, illetve a három kiemelt községben fogadóórás rendszerben várják a gazdálkodókat, azok családtagjait, illetve a gazdaságokban dolgozókat. A projekt valamennyi információja külön erre a célra létrehozott honlapon is elérhető lesz.
A projekt első lépéseként augusztus és szeptember folyamán a tanácsadói hálózatot építik ki, illetve a gazdálkodói információigényeket mérik fel, majd októbertől a konkrétan megfolgalmazott igényekhez kapcsolják hozzá a tényleges tanácsadási szolgáltatást.
A sajtótájékoztató végén Borboly Csaba átadta a Hargita megye zászlajaként elfogadott székely zászlót Tánczos Barna államtitkárnak, aki azt bukaresti irodájában fogja elhelyezni.
Csíkszereda, 2011. augusztus 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774