Tanösvény és Mária Út vezet a Pogány-havasra

( Szavazat)55 megjelenítés
Tíz kilométerrel bővült a Mária Út a Csíkborzsova–Csíkszépvíz–Szent László-kápolna–Pogány-havas szakaszon, valamint közel hét kilométer hosszú, Csíkszépvízről a Pogány-havasra vezető tanösvény készült el június 18–19-én. Mindez Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és a Szépvízi Ifjúságért Egyesület közös munkájának eredménye.
 
A Szépvízi Ifjúságért Egyesület és Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata, Balogh Krisztina elnök és Fekete Örs igazgató vezetésével, előzetes felmérés és térképkészítés alapján a hétvégén információs táblákat és jelzőoszlopokat helyezett ki, turistajelzéseket festett, valamint megtisztította az ösvényt a Csíkszépvíz–Pogány-havas között húzódó „Régi út” mentén, használható tanösvénnyé alakítva azt. A hegyimentők mellett a kétnapos tevékenységbe húsz lelkes helyi fiatal is bekapcsolódott, és a tanösvény kiépítésével együtt elkészítették a Mária Út Csíkborzsova–Csíkszépvíz–Szent László-kápolna–Pogány-havas szakaszát is. Az akciót Molnár Sándor, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás alkalmazásában álló, a Mária Út projekt Hargita, Maros és Kovászna megyéért felelős Székelyföldi Koordinációs Iroda vezetője irányította.
Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás 13 önkormányzat összefogásával történő létrehozását. Borboly Csaba tanácselnök az újabb eredmények kapcsán elmondta:
– Lehetőségeink szerint mindent megteszünk azért, hogy a Mária Út kiépítését segítsük. Ezért alkalmaztunk egy koordinátort a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláshoz, ezért segítettük a hétvégén a hegyimentő kollégáinkkal együtt ezt a munkálatot, és a jövőben is minden lehetőséget megragadunk, hogy támogassuk ezt a tevékenységet.
Fekete Örs, a Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője szerint a hétvégi közös tevékenység „követendő példa, hiszen a civilszervezetekkel együttműködve a hegyimentők munkája sokkal látványosabb, gyorsabb, és mindenekelőtt olyan ösvények keszülnek így el, amelyekre a kesőbbiek során probléma nélkül szerezhető meg a hivatalos jóváhagyás”.
Balogh Krisztina, a Szépvízi Ifjúságért Egyesület elnöke a közös tevékenység közösségépítő szerepét emelte ki, illetve azt, hogy a fiatalok a munka során megtapasztalhatták a környezetükre és a természetre való odafigyelés fontosságát.
– Meggyőződésem, hogy mindannyiunk számára, akik a munkában részt vettünk, új értéket, érzelmi töltetet nyert ez az útszakasz, amely már tanösvénnyé és egyben a Mária Út részévé is vált. A jó hangulatban lezajlott tevékenység végén már azt kérdezték a résztvevők tőlem, melyik a következő útszakasz, amelyet ehhez hasonlóan felújítunk. Ezért is gondolom, hogy a kétnapos akció elérte a célját – fejtette ki Balogh Krisztina.
Molnár Sándor a Mária Út újabb tíz kilométeres szakaszának elkészültével köszönetét fejezte ki az egyesületnek és a hegyimentőknek a munkában nyújtott segítségükért, valamint a helyi polgármester, plébános és közbirtokosság támogatását is megköszönte.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774