Tanulmányi kirándulás a szentegyházi vízi erőműnél

( Szavazat)47 megjelenítés
Május 3-án került sor a középiskolás diákok pályázatának jutalmaként szervezett tanulmányi kirándulásra a szentegyházi vízi erőműnél. A Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata által szervezett, márciusban lebonyolított versenyen minden 12.-es, Hargita megyében tanuló diák indulhatott egy olyan tanulmány megírásával, amely az alternatív energiát hasznosító rendszer működését, illetve előnyeit és hátrányait mutatja be. Összesen 15 diák érdemelte ki a kiránduláson való részvételi jogot színvonalas dolgozatával, rajtuk kívül a múlt évi versenyen jól szereplő csapatok tagjai, kísérő tanáraikkal, és néhány sapientiás diák is részt vett. 
 A diákokat szép napsütéses idő fogadta, így kellemes délelőttöt tölthettek el a Madarasi-Hargitára vezető út mellett levő vízi erőműnél. A látogatás a generátorházban kezdődött, ahol a csoportot a létesítményt működtető két szakember fogadta, akik irányításával körbe lehet járni a székelyföldi vállalkozók és a helyi önkormányzat összefogásával készült létesítményben. Látni lehetett, ahogy a 253 méterről lezúduló, 5 kilométeres távolságból, 25 bar nyomással érkező víz egy Pelton turbinát meghajtva hogyan termel közel 1 MW teljesítményű villanyáramot, ami a közvetlen bevételek mellett segíti a térség energiafüggetlenségének növelését, hozzájárul a szentegyházi ivóvízellátás javításához és helyi munkahelyeket is teremt.
A következő állomás a vízi erőmű másik fontos eleme, a vízgyűjtő gát volt. A patak itt két részre szakad: egy része folytatja útját az eredeti patakmederben; mint megtudtuk, szigorú előírásokat kell betartani, ugyanis az élővilágnak szükséges vízmennyiség továbbhaladását mindig kell biztosítani. A patak másik része, homoktalanítás után, egy nyomócsőbe kerül, folyatva útját a generátorházba, ahonnan majd visszatérhet a patakmederbe.
Láthattuk, hogy a rendszer ugyan nagy beruházás, de viszonylag egyszerű műszaki megoldással kiépíthető, és a jelenlegi körülmények között a befektetés öt éven belül megtérül. Hargita megyében még számos helyen van lehetőség hasonló létesítmény kiépítésére, önkormányzati és helyi vállalkozói összefogással.
A kirándulás zárásaként a versenyen részt vevő diákok ajándékcsomagot vehettek át.
 
Csíkszereda, 2012. május 3.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774