Tapasztalatcsere a lakiteleki polgárőrökkel

( Szavazat)34 megjelenítés
A gyalogos és lovas polgárőrség kialakításával kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg kedden a csíkszeredai megyeházán a magyarországi Lakitelek (Bács-Kiskun megye) elöljárói. A vendégelőadók – akik maguk is a polgárőrség tagjai – felvázolták mind gyakorlati, mind pedig elméleti tapasztalataikat. 
 A lakitelekieket Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Birtalan József köszöntötte.
– Minden modell, példa, ami működik, érdekel minket. El kell érnünk, hogy törvényes módon meríthessünk példát a lakiteleki polgárőrségből, és a mi településeinken is hasonló kezdeményezés indulhasson el – mondta az alelnök.
A találkozón részt vevőket a lakitelkiek közül először Felföldi Zoltán, a több mint négy és fél ezres lakosú település polgármestere köszöntötte, aki beszédében elmondta, hogy a Kiskunságban élők hasonló múlttal rendelkeznek, mint a székelyek: a kunok sem jobbágyi sorban élő népcsoport volt, ők is kollektív nemességet élveztek.
A polgárőri mozgalomról, annak történetéről Madari Róbert, a Lakitelki Polgárőrség elnöke beszélt. Mint elmondta, a rendszerváltás idején társadalmi elvárás volt a polgárőrság létrejötte, mivel abban az időben drasztikusan megemelkedett a bűncselekmények száma.
– Spontán módon alakultak meg a polgárőrségek szerte az országban. Megalakulásuk célja azonos volt: a rendet fenn kellett tartani, a bűnözést meg kellett előzni. Szerencsénk volt, hiszen a rendőrség is nyitott volt a bűnmegelőzés felé – ismertette Madari, és felsorolta azokat a követelményeket, amelyeknek minden polgárőrség meg kell hogy feleljen: csak bejegyzett székhelyen tevékenykedhetnek, a megyei rendőr-főkapitányságnak jóvá kell hagynia működésüket, a polgárőrök formaruhát viselnek, egységes polgárőri igazolványt kapnak, ugyanakkor bárki lehet polgárőr, aki az ehhez szükséges tanfolyamot elvégzi.
A polgárőrségek civilszervezet módjára működnek, támogatást az államtól kapnak, ugyanakkor a tagok havonta 200 forintos tagdíjat kötelesek befizetni.
A lovas polgárőrség munkájáról Felföldi Zoltán beszélt, aki kifejtette, hogy Lakitelken az újjáéledő lovaséletnek köszönhetően indult el a lovas polgárőrség. Itt elsősorban hátaslovakat tenyésztenek, amelyek ehhez a munkához a legmegfelelőbbek. A speciális polgárőrség országos lovas rendezvényeken is részt vesz.
A találkozó utolsó lakitelki felszólalója Madari Andor alpolgármester, a Lakitelki Önkéntes Tűzoltóság elnöke volt. Mint elmondta, a polgárőrséggel együtt fontos céljuk a tudatformálás. Megpróbálják a szakmára helyezni a hangsúlyt, éppen ezért egy tűzoltó századost választottak parancsnokuknak.
A konferencia végén Zólya Zoltán, a megyei tanács közigazgatási osztályvezetője említette meg a Hargita megyei községek mindegyikében megtalálható önkéntes tűzoltóságokat, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan testvérkapcsolat alakul ki a lakiteleki önkéntes tűzoltókkal.
A találkozón a vendégek és vendéglátók kölcsönösen megajándékozták egymást saját vidékük helyi termékeivel.
 
Csíkszereda, 2013. május 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774