Terítéken a székely települések fejlesztése és A székelység története könyv

( Szavazat)77 megjelenítés
A székely falvak fejlesztése, a munkahelyteremtés és A székelység története című könyv volt a témája a Tusnádfürdőn november 21-én megrendezett Székelyföldi Akadémiának, amely Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozata. 
 A tusnádfürdői Csukás Szálloda konferenciatermében házigazdaként Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere, a megyei tanács részéről pedig Ferencz Salamon Alpár tanácsos köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. Korodi Attila parlamenti képviselő Fenntartható, fejlődő székely település. Gazdálkodjunk okosan településeinken! címmel tartott előadásában kiemelte: minden településnek felelőssége az, hogy a helyieknek minél több munkahelyet teremtsen.
– Újra kell gondolni településeink fenntarthatóságának és fejlődésének kérdését, és olyan életteret kell kialakítani, amely az eddigi kilátástalanságot célokkal helyettesíti – mutatott rá Korodi Attila. A csíkszéki parlamenti képviselő meglátása szerint annak, hogy az önkormányzatok lehetőséget teremtenek a fiatalok számára, hogy saját településükön elhelyezkedhessenek, normálisan berendezkedve élhessék az életüket, a település is haszonélvezőjévé válik. – Mindig arra gondolunk, hogy a nagy cégeknek kell megoldaniuk a munkahelyhiány kérdését, holott ennek épp az ellenkezője igaz. Fel kell mérni, milyen egy átlagos család programja, életvitele során milyen szükségletekkel találja szemben magát, és mit kell tenni ahhoz, hogy ezeket a szükségleteket ne máshonnan kényszerüljön beszerezni – mutatott rá Korodi példaként említve Tusnádfürdőt, ahol mezőgazdaság hiányában olyan gazdasági önszerveződési formákat kell találni, amelyek újat hoznak a közösség életében.
Ferencz Salamon Alpár A székelység története című könyvet mutatta be, mesélt a kötet születésének történetéről, ismertette a társszerzőket. A 6 fejezetre, 22 témára bontott könyv leginkább honismereti olvasókönyvként működhet, közösségi múltunkról íródott-közösségi jövőnkért. Jelen kiadvány közoktatásjogi szempontból tehát nem tankönyv, hanem olvasókönyv – nyomatékosította Ferencz Salamon Alpár. – Használata az iskolákban a pedagógusokon múlik olvasókönyvként, extrakurrikuláris tevékenységek vagy választható tantárgyak keretén belül. A könyv kiváló bizonyítéka annak, hogyan kell kinéznie egy gyermekközpontú tankönyvnek – mondta a munkacsoport vezetője.
A Székelyföldi Akadémia alkalmával szervezett könyvbemutatón a kiadványt a helyszínen megvásárolhatták. A rendezvényt az alpolgármester sikeresnek minősítette, megköszönte a részvételt, a megyei tanácsnak az együttműködést, az előadóknak pedig az érdekes előadásokat.
 
Csíkszereda, 2012. november 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774