Természeti értékeink biztosíthatják az itt élők megélhetését

( Szavazat)37 megjelenítés
Uniós projekt a Hargita megyei élővilág sokszínűségének megőrzéséért
Romániában egyedülálló kezdeményezésként Hargita Megye Tanácsa a megye területén található nagy kiterjedésű természetvédelmi területek biodiverzitásának megőrzését szolgáló egységes menedzsmentrendszer kialakítására nyújt be pályázatot az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának (POS MEDIU) 4-es tengelyére.
A természetvédelmi területek fenntartható kezelését célzó megyeszintű projektbe a megyei tanács partnerként szeretné bevonni ezen területek gondnokságát ellátó szervezeteket, amelyek képviselőivel február 23-án egyeztettek a csíkszeredai megyeházán. Az egyeztetésen részt vett a Kelemen Márton, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium miniszteri tanácsosa, a pályázatírással megbízott tanácsadó cég képviselője, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi szakemberei, illetve a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI) képviselői.
Hargita megye területének 34 százaléka Natura2000-es és nemzeti védettség alatt álló terület, ennek egy része a 2011-es év folyamán vált védetté, a Natura2000-es madárvédelmi és élőhelyvédelmi területek kiterjesztésével. Sok nagy kiterjedésű természetvédelmi terület fenntartható fejlesztésére nem született még elképzelés, sőt számos olyan terület van, amelynek gondnoka sincs. Ugyanakkor a védett területek kiterjesztése is jelentős problémát okoz a meglévő gondnokszervezetek számára, hiszen sem anyagi sem személyi kapacitása nincs egyeseknek a megnövekedett területek megfelelő menedzsmentjének az ellátására. Hargita Megye Tanácsa ezt az űrt szeretné pótolni a pályázattal, amelynek egyik fontos megvalósítása lenne a hiányzó menedzsmenttervek elkészítése és a védett területek élővilágának teljes feltérképezése. Ezen kívül a húsz millió eurós pályázatból megteremtenék a látogatói infrastruktúra alapjait kilenc teljes felszereltségű információs pont kialakításával és egy látogatói központ építésével, valamint a területek kezeléséhez szükséges terepi és irodai felszerelések beszerzésével. A tervek között szerepel egy ökológiai folyósó kialakítása a Vargyas-szoros és a Madarasi Hargita Natura2000-es területek között, valamint a környezeti nevelés és hiánypotló szaktanulmányok elkészítése is. Az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának (POS MEDIU) ez az ötödik és egyben utolsó kiírása, így ez az utolsó lehetőség arra, hogy a költséges menedzsmenttervek európai uniós pénzből elkészülhessenek.
A természetvédelmi területek gondnokságát ellátó szervezetek eddig – egymástól függetlenül – nyolc pályázatot tettek le az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának (POS MEDIU) 4-es tengelyére az általuk kezelt terület menedzsmenttervének elkészítésére. Jelenleg egyetlen menedzsmentterv sincs még hivatalosan elfogadva. Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése nem befolyásolja a gondnokszervezetek által megpályázott és jelenleg jóváhagyás alatt álló, illetve a folyamatban levő menedzsmentterveket. A megyei tanács ezeknek az elképzeléseknek egy átfogó rendszerbe való integrálásával szeretné megalapozni a Hargita megyei természetvédelem fenntarthatóságát, illetve a természeti értékek következő generációk számára való megőrzését. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében a megyei önkormányzat partnerségre kérte fel a meglévő gondnokszervezeteket, illetve adminisztrátorokat.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a gondnokszervezetek képviselőivel tartott megbeszélésen a természetvédelmi területek fenntartható kezelésének fontosságát hangsúlyozta.
– Oly módon kell megvédenünk természeti értékeinket, élővilágunkat, hogy az itt élő emberek is haszonélvezői legyenek ennek. Míg nyugaton az élővilágban nagy károkat okoztak, és ezt felismerve intézményesítették a természetvédelmet, addig a székely ember képes volt megőrizni a minket körülvevő, nyugatiak által csodált biológiai sokszínűséget. Mindannyiunk érdeke, hogy hosszú távon is megőrizzük az embernek a természettel való harmonikus együttélését. Habár a természetvédelem nem kifejezetten hatásköre a megyei tanácsnak, mégis olyan problémával találkoztunk a megváltozott törvényi előírásoknak, uniós követelményeknek az eredményeként, hogy úgy éreztük, az emberek mellé kell, hogy állnunk, és felvállaljuk a koordináló szerepet egy hosszú távon fenntartható rendszer érdekében, még akkor is, ha ez nehézségekkel és sokszor kényelmetlenségekkel jár – hangsúlyozta a tanácselnök. Borboly kifejtette: „Ezzel a projekttel is Székelyföldet szeretnénk erősíteni és természeti értékeinket fenntartható módon, megélhetést biztosítva megőrizni az unokáink számára. Reményeink szerint erre a célra sikerül sok európai uniós pénzt lehívnunk, és a települések többségének hasznot generálnunk. Az emberek eddig csak a természetvédelmi területek negatívumait látják, de bízunk benne, hogy ennek a projektnek a sikerességével gazdasági hasznot is hozunk számukra. A Natura2000-es területeken megtermelt élelmiszer, az itt előállított hús-, tej-, erdei gyümölcs és mezőgazdasági termékek könnyebben nyerik el a biominősítést, és ezáltal jóval emelkedik a piaci értékük is. A székely termékek jövőjét az értékes természetvédelmi területeink biztosíthatják. Ebben a folyamatban van segítségünkre a kormányon levő RMDSZ és Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter”.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774