Több pénz juthat a Hargita megyei műemlékek felújítási munkálataira

( Szavazat)51 megjelenítés
Csíkszeredában tájékoztatott a kulturális minisztérium tanácsosa
Hegedűs Csilla, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium tanácsosa március 6-án Csíkszeredában munkamegbeszélést tartott az országos műemlék-helyreállítási programról, illetve a gyorsbeavatkozási alapról, a tárca által az idei évben támogatásra javasolt Hargita megyei műemlékekkel kapcsolatban. 
 
 
A megyeháza márványtermében tartott gyűlésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bakos László, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Hargita megyei kirendeltségének igazgatója, Márton Ildikó, a megyei tanács keretében működő Műemlékvédelmi Közszolgálat vezetője, az érintett műemlékek tulajdonosai, a települések polgármesterei, valamint a felújítási munkálatok tervezői és kivitelezői. Hegedűs Csilla elmondta, hogy a Kelemen Hunor miniszter által vezetett tárca, immár harmadik éve, jelentős összeget fordít az erdélyi magyar műemlékek helyreállítására.
– Idén több mint tízmillió lejt fordítunk a Hargita megyei magyar műemlékek helyreállítására az országos tervvel, illetve a gyorsbeavatkozási alappal – jelentette ki a miniszteri tanácsos. – Erre a beszélgetésre azért van szükség, hogy gyorsítsuk a folyamatot, megnézzük, hol vannak elakadások, hogy sikerüljön a rendelkezésre álló összegeket teljes mértékben, a lehető leghatékonyabban felhasználni. Nagyon fontos számunkra, hogy sikerült ennyi pénzt előteremteni, hiszen korábban az erdélyi magyar műemlékek nagyon el voltak hanyagolva. Amíg nem RMDSZ-es miniszter volt a kulturális tárca élén, addig a minisztérium a rendelkezésére álló pénznek mindössze a 0,9 százalékát költötte az erdélyi magyar műemlékekre, míg idén ez jóval meghaladja a 30 százalékot.
Hegedűs Csilla azt is elmondta, hogy Hargita megyében összesen több mint 30 műemlékvédelmi projekt fut, ennek egy részét a kulturális minisztérium, egy részét pedig a megyei tanács finanszírozza. A miniszteri tanácsos méltatta azt, hogy Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja a műemlékek helyreállítását, és kiváló partner az épített örökség védelmében.
Borboly Csaba tanácselnök beszédében a szakemberek és a helyi tanácsok partnerségét is értékelte, mint mondta, a műemlék-helyreállítási projektek több lábon állnak.
– Fontos, hogy az önkormányzatok ne csak nyűgnek tekintsék az épített örökséget, hanem értéknek, ami gazdasági szempontból is hasznosítható – hangsúlyozta az elöljáró.
A megbeszélés egyik fő célja az volt, hogy rámutasson: amelyik település fedezni tudja a tervezés költségeit, annak a minisztérium júniusban átcsoportosíthatja a tervezésre szánt összeget a kivitelezésre, így több pénz juthat a munkálatok költségeire. A műemléktulajdonosok, a felújítási munkák tervezői illetve kivitelezői, a helyi önkormányzatok, illetve az érintett intézmények ezen a találkozón értesültek arról, hogy a szaktárca 2012-ben mekkora összeget különített el számukra. Felújítási munkálatokra a csíkszeredai Mikó-várnak hárommillió lejt, a székelyderzsi unitárius templomnak egymillió lejt, a székelydályai református templomnak 250 ezer lejt, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskolának 300 ezer lejt, a székelyudvarhelyi Székely Támadt várnak tervezésre-kivitelezésre 565 ezer lejt, tervezésre pedig a csíkszentimrei Henter-kúriára 100 ezer lejt szabott meg a minisztérium. Mindezek mellett Hargita Megye Tanácsának Műemlékvédelmi Közszolgálata idén 40 ezer lejt műemlékfelmérésre, 40 ezer lejt felújításra, 20 ezer lejt pedig a Virtuális Székelyföld népszerűsítő projektre fordít. Ezenkívül Hargita Megye Tanácsa a magántulajdonban lévő műemlékekre is pénzt fordít, az idei pályázati keretösszeg 250 ezer lej.
 
Csíkszereda, 2012. március 6.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774