Új otthont építenek a csíkszeredai Szent Anna iskola diákjainak

( Szavazat)187 megjelenítés
A csíkszeredai Szent Anna Elhelyezőközpont bezárását, illetve hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozását célozza meg az a projekt, amelyet szeptember 27-i sajtótájékoztatóján mutatott be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Elekes Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője. A szociális és gyerekvédelmi vezérigazgatóság a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium 1-es Számú Országos Érdekeltségű Programja keretében nyert támogatást a projekt kivitelezésére.
 
Borboly Csaba elmondta, kettős problémát sikerül megoldani a projekt kivitelezésével: egyrészt megtisztítják a szennyezett talajt, megszabadítják Csíkszeredát egy fertőző góctól, hiszen évek óta keresik a megfelelő területet és épületet a Szent Anna Iskola tanulói számára, de rá kellett jönniük, hogy a legolcsóbb megoldás a volt növényvédelmi központ területe egy részének megtisztítása lesz; ezt a területet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium adta át Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe. Ehhez sikerült támogatást szerezniük az RMDSZ Bukarestben tevékenykedő honatyáinak a segítségével, így a sérült gyerekek központi részen, megfelelő körülmények között lakhatnak a jövőben.
A tanácselnök elmondta, hogy a megyei tanács saját költségvetéséből különített el közel negyedmillió eurót a helytelen vegyszerhasználat és tárolás miatt súlyosan szennyeződött terület tisztítására. Szakemberek szerint a terület egynegyede szennyezett, legfőképpen DDT, DDD és HCH Lindan vegyszerekkel, egyes vegyszerekből pedig a megengedett érték 800-szorosát tartalmazza a talaj. A jó hír, hogy csak a felszín alatti vizek fertőződtek, a mélyebb rétegeket megvédte egy agyagréteg, így a felszíni és mély talajrétegek szennyeződtek elsősorban.
Elekes Zoltán igazgató bemutatta a projektet. A hét családi típusú ház létrehozásával a gyermekeknek, fiataloknak lehetőségük lesz egy egészségesebb, a családihoz hasonló környezetben felnőni, ugyanakkor könnyebb lesz a gyermekek családba való visszailleszkedésének a segítése is. A nappali rehabilitációs és rekuperációs szolgáltatásokat nyújtó rekuperációs központ létrehozásával a fogyatékkal élő és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek a szükségleteiknek megfelelő, minőségi szolgáltatásokban részesülhetnek, és biztosítják számukra az országosan elfogadott gyermekvédelmi standardok által előírt körülményeket. A pályázattal elért eredmények hozzájárulnak a szociális szolgáltatások folyamatos sokszínűsítéséhez és professzionalizálásához, megyei szinten javul a szociális szolgáltatás, valamint a specializált szociális szolgáltatások igazgatása és támogatása. Több fogyatékkal élő gyermek részesül majd speciális rekuperációs és rehabilitációs szolgáltatásokban, és javul az intézmények lakóinak szóló szolgáltatások minősége is.
A pályázat összértéke 4 455 682 lej, amelyből vissza nem térítendő támogatás 3 172 127 lej. Az igazgatóság önrésze a pályázatban 1 283 555 lej, amelyet Hargita Megye Tanácsa biztosít. A pályázat lebonyolítási ideje 16 hónap (2011.09.01 – 2012.12.31), ez idő alatt megtörténik a tervezés, közbeszerzés, építkezés, felszerelés, a haszonélvezők felmérése, a személyzet kiválasztása, továbbá a gyermekek, fiatalok elhelyezése az új szolgáltatásokban.
Csíkszereda, 2011. szeptember 27.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774