Újabb kapumatuzsálemet restaurálnak

( Szavazat)62 megjelenítés
A szabadságharc idején állított székelykaput restaurálnak Székelylengyelfalván
  
163 éves székelykapu felújítása kezdődött el Székelylengyelfalván a máréfalvi Kőlik egyesület közreműködésével Hargita Megye Tanácsa székely kapuk felújítását célzó programjából. A Székelylengyelfalván 1848-ban állított kapu felújítási munkálatait április 1-én Borboly Csaba megyeitanács-elnök is szemügyre vette.
 
 
A tölgyfából készült kapu Kovács Péter kapufaragó munkáját dicséri, aki alkotásaiban összesítette és megörökítette az Udvarhely-széki kapufaragás motívumait, az ő nevéhez kötődnek a Székelyudvarhely vidéki virágos kapuk.
 
A teljességében fa elemek felhasználásával készült kapu mára azonban instabillá vált, a mintázat és az írás is megfakult, ezért a Kőlik egyesület jelezte a megyei tanácsnak a felújítás halaszthatatlanságát.
 
 A helyszínen éppen az új, ugyancsak tölgyfából ácsolt kapusasok felállítása folyt, amelyekkel a tulajdonos Lakatos család járult hozzá a munkálatokhoz.
A kapu gazdáival folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a műemlékértékű kapu a restaurálási munkálatok elkezdéséig használható volt. Rajta keresztül hordták be a terményt a portára.
 
Borboly Csaba megköszönte az anyagi hozzájárulást, hisz elmondása szerint éppen a kapu felújítási programnak köszönhetően újra felértékelődtek a székely kapuk.
 
- Örvendek, hogy a tulajdonosok tisztában vannak ezeknek a műemlékeknek az értékével, minden hozzájárulás jól jön, hiszen éppen ennek a programnak köszönhetően sokan felismerték a kapuk turisztikai vonzerejét, ami felújítással járó költségek megugrásához vezetett – méltatta Borboly Csaba a Lakatos család hozzáállását.
 
Székelylengyelfalván, van még egy 1848-ban állított székelykapu, Ferencz Andorné portáján. Ugyanaz a faragómester készítette, ugyanaz a stílus, és szintén felújításra szorul. A Kőlik egyesület már nyilvántartásba vette és javasolta a restaurálását Hargita Megye Tanácsa kapufelújító programjának következő kiírásában.
 
 
 Csíkszereda, 2011. április 2.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774