Újabb lépés a szakmunkásképzés elindításában

( Szavazat)85 megjelenítés
Folytatódnak a Hargita megyei szakképzés újraindítására irányuló törekvések. A Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére, Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével áprilisban megalakult munkacsoport soros bizottsági ülését május 17-én Csíkdánfalván tartották, a Petőfi Sándor Iskolaközpontban.  
 A munkacsoport feladata, hogy felmérje a szakmunkás- és inasképzés lehetőségeit Hargita megyében. A megbeszélésen részt vett Kajtár Csaba, a Petőfi Sándor Iskolaközpont igazgatója, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Görbe Péter szaktanfelügyelő, Miklós Levente a Hargita Megyei Agrárkamara képviseletében, valamint gazdák és kisvállalkozók, akik vállalnák inasok betanítását, foglalkoztatását. Márton István elmondta, a cél az, hogy felmérjék, milyen szakemberekre van szükség a megyében, a tanfelügyelőség által javasolt program alapján. Feltérképezték a lehetséges oktatási helyszíneket, így felmerült, hogy vissza kellene állítani Gyergyószentmiklóson az autóbádogos és víz-gáz szerelő szakot, Alcsíkon a növénytermesztési, Felcsíkon az állatenyésztői, Udvarhelyen pedig a zöldség-gyümölcs termesztési képzést.
Görbe Péter szaktanfelügyelő három lehetséges megoldást vázolt: az iskolarendszerben való tanulást, az inaskodást 16-tól 25 éves korig, illetve a felnőttoktatást 16–18 évtől 25 éves korig. A legoptimálisabb megoldás az iskolarendszerbe való illeszkedés lenne, amely lehetővé teszi a szakoktatást, hogy alapkézésben el tudják sajátítani a diákok egy-egy szakma csínját-bínját.
Miklós Levente, az agrárkamara munkatársa bemutatta a jelenlegi képzési formákat. Mint elmondta, jelenleg három szakon folyik képzés: általános mezőgazdaság, méhészet és általános élelmiszer-ipar szakon.
Kajtár Csaba iskolaigazgató kifejtette, ők nyitottak a szakképzések újraindítására, ehhez azonban szükségük van az illetékes szervek és a gazdák támogatására. Mint elhangzott, már végeztek felméréseket a gyakorlatozási lehetőségekről.
 
Csíkszereda, 2012. május 17.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774