Újabb programok a székelyföldi turizmus fellendítéséért

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Hargita megyei legendatérkép elkészítésének és a székelyföldi hagyományos értékek turisztikai népszerűsítésének támogatására is rábólintottak a tanácsosok a Hargita megyei önkormányzat 2010. január 8-i rendkívüli ülésén. A legendatérkép a székelyudvarhelyi Konnertfilm Kft. tulajdonosának, Fazakas Szabolcsnak az ötlete, amelyet Hargita Megye Tanácsa jónak és hasznosnak tart, jelentette ki Borboly Csaba megyeitanács-elnök. Mintegy hetven legendahelyszín kerülne fel a térképre, továbbá a szálláshelyek is a turisták számára. A projekt finanszírozása a Regionális Operatív Program 5. sürgősségi tengelye („A tartós fejlődés és a turizmus támogatása”) keretében történik, összértéke 993 764,88 lej, ebből Hargita Megye Tanácsának az önrésze 3%. A megyei tanács részt vesz „A Hargita és Kovászna megyei hagyományos értékek turisztikai népszerűsítésének támogatása” című projekt menedzsmentjében és megvalósításában is, Kovászna megyével közösen; Hargita megye a fő pályázó, 2%-os önrésszel, a háromszékiek önrésze pedig 1%.

A megyei önkormányzat elfogadta „a helyi költségvetésen kívül feltüntetett bevételeknek és kiadásoknak az elfogadásáról és a 2010-es esztendő első negyedévére tervezett egyes beruházásoknak a forgóalapból való finanszírozásáról” szóló határozattervezetet is. Borboly Csaba ezt azzal indokolta, hogy mivel tavaly sok uniós pénzt sikerült lehívni, a személyzeti költségekből közel egymillió eurót sikerült megtakarítani, amit szeretnének különböző, már elkezdett munkálatokba visszaforgatni, hogy haladjanak addig is, amíg a költségvetést elfogadják.
A testület megszavazta azt a tervezetet is, amely felhatalmazza Hargita Megye Tanácsának elnökét arra, hogy azonnal intézkedhessen előre nem látott helyzetekben és vészhelyzetek esetén. „Ez a határozat azért fontos, mert eddig megnehezítette a törvény, hogy gyorsan beavatkozzunk” – indokolta a tanácselnök, hozzátéve, hogy ezzel a könnyítéssel még akár spórolhat is az önkormányzat.
A Magyar Polgári Párt tanácsosai ezúttal sem vettek részt az ülésen, indoklásuk szerint azért, mert a testület nem igazolta Csillag Péter mandátumát, aki a lemondott Szász Jenő helyébe lépne. Borboly Csaba szerint mindez csak ürügy, valójában az MPP-frakció kudarcát mutatja, hiszen 2008 júniusa óta egyetlen használható határozattervezetet sem voltak képesek elkészíteni: amit benyújtottak, az vagy formailag hibás volt, vagy olyasmit célzott, ami nem tartozik a megyei önkormányzat hatáskörébe.
„Az MPP, úgy látszik, nem akar dolgozni a megye lakóinak érdekében, pedig az ő szavazóik arra hatalmazták fel őket – jelentette ki a megyei tanács elnöke. – Nagyon sajnáljuk, hogy nem vesznek részt az üléseken, és ismételten megkérjük őket, hogy a Székelyföld érdekében vegyék fel a munkát.”
Borboly Csaba szerint a polgári párti tanácsosok magatartásának másik oka, hogy erre utasították őket, mivel náluk pártdiktatúra működik. Ezzel ellentétben az RMDSZ-frakció tagjait a tanácselnök nem tudja rákényszeríteni, hogyan szavazzanak például Csillag Péter ügyében. Borboly Csaba ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a tanácsosok többsége nem nemmel szavazott a mandátumigazolásra, hanem NEM szavazott. Csillag Péter egyébként hiteltelen személy, rengeteg panasz érkezett róla a gyimesi a lakosoktól, méltatlanul viselkedik ahhoz, hogy tanácsos legyen, tette hozzá a tanácselnök.
Csíkszereda, 2010. január 8.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774