Újabb turisztikai lehetőségek Székelyföldön

( Szavazat)63 megjelenítés

Megújulnak a csíkkozmási és csíkverebesi népi feredők is

Csíkkozmás községben a Sószékfürdőt és a lázárfalvi Nyírfürdőt, a Tusnád községhez tartozó Csíkverebesen pedig az Olt-rét fürdőt újítják fel Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére. A megyei önkormányzat igyekezett külső forrásokat is bevonni a munkába, és az RMDSZ-szel együtt való kitartó lobbiját idén siker koronázta, így a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumtól közel egymillió eurót (négymillió lej) sikerült erre a célra szerezni, aminek köszönhetően kilenc Hargita megyei településen újíthatják fel a népi feredőket.
 
A fent említett két településen szeptember 15-én fórumot rendeztek, hogy bemutassák a helybelieknek a terveket. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vázolta a megyei önkormányzat turisztikai stratégiáját, amely kapcsolódik a műemlékvédelmi programhoz, a székely termékek országos és nemzetközi népszerűsítéséhez. Ide tartozik a hagyományos népi fürdők felújítása is, amivel Székelyföldet tennék vonzóbbá a turisták számára.
 
„Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a helyi és megyei jelentőségű turisztikai vonzerők fejlesztésére, bővítésére, így a fürdési és gyógykezelési lehetőségekre is. A hagyományos fürdők igazi színfoltjai lehetnek térségünk turizmusának, ehhez hasonlókat máshol nemigen lehet találni, ezért fontos részét képezik a megye turisztikai kínálatának” – jelentette ki Borboly Csaba, aki egyben gratulált Bodó Dávid polgármesternek, amiért a község két fürdő felújításának ötletével jelentkezett a megyei tanácsnál.
 
Kozmáson a helyi Sószékfürdőre tervezett beruházás értéke 400 ezer lej, a lázárfalvi Nyírfürdő modernizálása pedig 450 ezer lejbe kerül, és mindkettőnél folyamatban van a közbeszerzési eljárás. A tervező cég képviselője, Albert Sándor elmondta, hogy a népi kalákamozgalom révén már történtek munkálatok Sószékfürdőn, nyitott, kinti medencék fogadják a látogatót, de ezt továbbfejlesztenék, hogy a fürdőhely kihasználtsága állandó jellegű legyen. A tervben többek között öltözők, kiadható házak épülnek, és növelnék a fürdők befogadóképességét. A hallgatóságból felvetették, hogy zuhanyzót is kellene létesíteni, és Sószékfürdőn vezetékes villanyáram kellene, amihez másfél kilométernyi huzal és transzformátor szükséges. A beszélgetés azzal zárult, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, mivel tudják még kiegészíteni a dokumentációt.
 
Ezt követően Verebesen tartottak bemutatót. A helyi Olt-rét fürdő felújításának értéke 150 ezer lej, a közbeszerzési eljárás már befejeződött, és folyamatban van a szerződéskötés előkészítése.
 
Hargita megyében Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván tervezik a hagyományos fürdők felújítását. A projektek kezdeményezője Hargita Megye Tanácsa, a partnerek pedig az érintett települések önkormányzatai, amelyek önrészét a szakdokumentáció költsége és a szakhatósági engedélyek beszerzése képezi.
 
Csíkszereda, 2010. szeptember 15.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774