Újabb uniós pénzek Hargita megyének

( Szavazat)62 megjelenítés
Öt Hargita megyei önkormányzat vesz részt a RobinWood Plus alprojektjeiben
Közel 300 000 euró uniós pályázati pénzhez jut öt Hargita megyei önkormányzat a RobinWood Plus alprojektekben nyert pályázatoknak köszönhetően – számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 17-i sajtótájékoztatóján, amelyet a franciaországi Limousine régióban tartott a RobinWood Plus konferencia díszvendégeként.
 
Ennek értelmében Gyergyóremete 93 000 eurónyi pályázati pénzhez jut, melyet a fa helyi feldolgozására és a francia, olasz és finn partnerekkel tartott tapasztaletcserékre fordíthat. Szentegyháza 35 000 eurót költhet erdőgazdálkodás tervezésére, Gyergyócsomafalva pedig 58 000 eurót fordíthat környezeti nevelésre és erdei ösvények kialakítására, valamint turizmusra. Madéfalva erdőgazdálkodásra és az erdős területek menedzsmentjére 58 000 eurót költhet, Oroszhegy a hegyvidékek turisztikai fejlesztésére, valamint kalandpark és erdei ösvények kialakítására részesül 55 000 euróban.
– Mindig örülünk, ha azt látjuk, hogy erőfeszítéseink nem hiábavalóak. Hargita megye az egyetlen megye Romániában, amely az európai uniós RobinWood Plus projekt minden szintjén képviselteti magát – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba.
Az erdőtulajdonosok, fafeldolgozók és helyi önkormányzatok részvételével tartott konferencia címe Az erdők sokrétű szerepe: hogyan járulnak hozzá az erdők egy vidék-terület gazdasági fejlődéséhez? Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében a jó gyakorlatok megismerésének fontosságát hangsúlyozta, majd Szedlak Tamás, az Európai Bizottság erdőgazdálkodásért és vidékfejlesztésért felelős képviselője az európai erdőgazdálkodás helyzetéről, az Erdő Akcióterv hatásairól beszélt. A rendezvényen két kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Az első megbeszélés tematikája a helyi fafajták magán- és középületekben való felhasználása volt, a meghívott előadó, Köllő Miklós építész, a történelmi Székelyföld fafelhasználásáról, hagyományos faházépítéséről, valamint a székely házakról értekezett. Az ezt követő beszélgetés során Túros Eszter, a Hargita Megyei Műemlékvédelmi Közszolgálat osztályvezetője mutatta be Székelyföldnek mint az erdővel szervesen összekapcsolódó kultúrtájnak a fenntartható turizmusban játszott szerepét, valamint az ilyen irányú Hargita megyei kezdeményezéseket, mint például a székelykapu-program vagy a Modern székely ház program.
A konferenciát követő napon a RobinWood Plus projekt nemzetközi irányító bizottsága az Európai Regionális Fejlesztési Alap képviselőinek jelenlétében ülésezett. A találkozó célja a RobinWood Plus alprojekt-javaslatainak értékelése és a finanszírozásra javasolt projektek kiválasztása. Összesen öt alprojektet fogadott el a bizottság az alkalmassági és minőségi kritériumok alapján, amelyekben öt Hargita megyei önkormányzat vesz részt. A nemzetközi alprojektek célja a partner régiókkal való tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodás, a fa helyi felhasználása, az erdei turizmus és környezeti nevelés területén.
A Robinwood Plus egy közös miniprogram az INTERREG IV C program keretében, részt vesz benne Liguria régió (Olaszország, projektvezető) és Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország) Kainuu Regionális Tanácsával (Finnország), Hargita Megye Tanácsával (Románia) és Calabria régióval (Olaszország) együtt. A projekt fő célja az erdők sokoldalú szerepének növelése a gazdasági fejlődésben, a környezetvédelemben és az életminőség javításában a vidéki területeken. Hivatalosan 2010 januárjában indult, teljes időtartama 48 hónap, 2013 decemberében ér véget. Összköltségvetése 3 063 463,56 euró, ezt részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatta, részben pedig a partnerek.
Csíkszereda, 2011. május 19.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774