Ünnepelt Etéd és Lövéte

(0 Szavazat)281 megjelenítés

Megújult Etéd kultúrotthona

Idén harmadik alkalommal rendeztek falunapokat Etéden, amelynek központi eseménye a felújított kultúrotthon átadása volt. A szeptember 11-én tartott avatóünnepségen a helybeliek mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Pál Árpád és Antal István parlamenti képviselők, Benyovszki Lajos megyei tanácsos, valamint a tervező és a kivitelező cégek vezetői is.

 

Az épület nemcsak a falubeliek kulturális tevékenységeinek, különböző közösségi rendezvényeinek biztosítja a helyszínt, hanem a polgármesteri hivatalnak is otthont ad.
A felújítás során kicserélték a tetőszerkezetet, a padlót, a mennyezetet, a nyílászárókat, és felújították a színpadot. Mindennek az együttes értéke meghaladta a hatmilliárd régi lejt, amelynek nagy része az RMDSZ közbenjárására a kormánytól, valamint Hargita Megye Tanácsától érkezett, a többit a helyi önkormányzat biztosította.

A szalagvágás után a falu nagyszámú lakossága összegyűlt a felújított ku

ltúrotthon nagytermében, ahol Szőcs László helyi polgármester, Borboly Csaba tanácselnök és Pál Árpád képviselő mondott köszöntőbeszédet, Borboly Csaba pedig Benyovszki Lajossal együtt átadta a községvezetőnek a megye hivatalos lobogóját, a székely zászlót. Utána az etédi Jósika Miklós Általános Iskola diákjai vették birtokukba az új színpadot verses, zenés, táncos előadással.

Falunapok Lövétén

Nagy érdeklődés övezte a lövétei falunapokat is, ahol gazdag őszi kínálattal várták az odalátogató vendégeket és a helybélieket. A rendezvénysorozat pénteken szabadtéri szentmisével kezdődött, amelyet könyvbemutató követett: Mihály János történész az első világháború helyi történéseit mutatta be az érdeklődőknek, Lázár Anna lövétei köröpölő pedig a helyi néprajzi vonatkozásokat tárta az olvasók elé a Helytörténeti Füzetek legújabb kiadványában. A könyvbemutató után az önkéntes tűzoltóalakulat bemutatóját tekinthették meg a résztvevők.

Szombaton, szeptember 11-én a tíz éve létrejött budakalászi testvérkapcsolatot erősítették meg egy újabb együttműködési megállapodás aláírásával, majd megtekintették a faluban folyamatban lévő ásatások helyszínét.

16 órától Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a falu apraja-nagyja jelenlétében ünnepélyesen átadta a székely zászlót a település polgármesterének, majd köszöntőbeszéde után kulturális műsorok következtek, fellépett a Székely Mózes Általános Iskola műkedvelő csoportja, a Kákvirág Néptáncegyüttes, a Lövétei Asszonykórus, a csíkszenttamási néptánccsoport, a lövétei fúvószenekar, valamint a férfikórus és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia.

 

Csíkszereda, 2010. szeptember 12.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774