Út a Szent Anna-tóhoz: Lázárfalván keresztül

( Szavazat)98 megjelenítés
 Vállalkozók találkoztak a Csíkkozmáshoz tartozó településen

Ötletekben gazdag fórumot tartottak Lázárfalván november 16-án, kedden este. A turizmusban érdekelt környékbeli vállalkozókat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hívta találkozóra, hogy megvitassák, milyen lehetőségek vannak a térség idegenforgalmának fellendítésére.

 

Először a tanácselnök bemutatta Hargita Megye Tanácsának elképzeléseit Lázárfalva turisztikai jövőjéről. Hangsúlyozta, hogy a székelyföldi szálláshelyek az év nagy részében kihasználatlanok, következésképpen a turisták vonzásához nem elegendők a jó utak, vendéglők, panziók, hanem szolgáltatásokat, különféle szórakozási lehetőségeket kell nyújtani, például a menü tartalmazzon helyi hagyományos termékeket is, vagy legyen több lehetőség lovas szánozásra. A megyei tanács egyik projektje a népi fürdők rehabilitálását célozza, ami már idén megvalósul, így nemsokára a lázárfalvi Nyírfürdő is megújult formában várja majd a kikapcsolódni vágyókat, ismertette Borboly Csaba. Kitért arra, hogy a környék vonzáskörzetéhez tartozó Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp népszerűsítésére számos fejlesztésre van szükség, ezért Hargita Megye Tanácsa a Szent Anna-tó térségére zonális turisztikai fejlesztési elképzelést dolgozott ki, amely magában foglalná a helyi közlekedés környezetbaráttá tételét elektromos vonat, bérelhető kerékpárok, rollerek és lovas kocsik segítségével, ugyanakkor pályázati lehetőségek kihasználásával javítani lehetne az ivóvíz, csatornázás, valamint a villamos energia jelenlegi minőségén, továbbá egy tanulmányi központ is sokat lendítene a környék idegenforgalmán. A rövid távú elképzelések között szerepel turistaösvények, bicikliutak kialakítása, kerékpárkölcsönző, kilátók létesítése a tó körül – mindez egy éven belül megvalósítható, hangzott el.

– A Szent Anna-tó környékének fejlesztése a két székelyföldi megye, Hargita és Kovászna közös erőfeszítése – jelentette ki Borboly Csaba.

Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere szerint, ha sikeresek a községhez tartozó Lázárfalva vállalkozói, az a kozmásiaknak is hasznos. Becze István megyei tanácsos elmondta, hogy a fenti elképzelések megvalósításához Lázárfalva közreműködése elengedhetetlen, hiszen a helyi közbirtokosság területeiről van szó. A tanácsos úgy látja, a térség vállalkozóinak nem egymással kell versenyezniük, hanem más, Székelyföldön kívüli vidékekkel.

A helyi vállalkozók hozzászólásaikban számos javaslatot, észrevételt fogalmaztak meg. Többen hangsúlyozták, hogy ökoturizmusra van szükség a környéken, amivel nem fér össze a terepmotorozás, ezért az utóbbi szigorúbb szabályozására lenne szükség. Felmerült, hogy javítani kellene az esztenák higiénai körülményein, amihez Borboly Csaba hozzáfűzte, hogy úgynevezett pásztorképzéseket kellene szervezni, mert ez a foglalkozás eléggé leértékelődött. Az egyik hozzászóló felvetette, hogy létesítsenek játszóteret a Szent Anna-tónál, mivel nagyrészt gyerekes családok járnak oda kikapcsolódni. Nagy az érdeklődés a környéken található gyógynövények iránt, ezért erre is lehetne turizmust alapozni, hangzott el egy másik jelenlévő részéről.

Borboly Csaba bejelentette, hogy a megyei tanács keretében munkacsoport alakul, amely a szóban forgó fejlesztési tervekkel foglalkozik majd, és ebbe a munkába tagként a helyi vállalkozók képviselőit is bevonják. A tanácselnök azt is elmondta, hogy a magyar kormány programja révén a lázárfalvi szállásadók anyaországi iskolások érkezésére számíthatnak, ugyanis előzetes egyeztetések alapján a magyarországi testvérmegyék Hargita megyét fogják ajánlani iskoláiknak a határon túli kirándulások célpontjául.

Csíkszereda, 2010. november 17.


 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774