Utak, hidak, gondolatok kellenek

( Szavazat)32 megjelenítés

Románia állapotáról, kulturális sokszínűségéről és etnikai viszonyairól értekezett augusztus elsején, hétfőn este Emil Hurezeanu újságíró, a Realitatea–Caţavencu médiatröszt elnöke, aki a Hargita Megye Tanácsa által szervezett Megyeházi közéleti est keretében tartott előadást Csíkszeredában.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke még júniusban bejelentette, hogy román–magyar párbeszédet kezdeményez a megyén belül a régióátszervezés kapcsán, ennek alapján hívták meg a neves újságírót, aki jól ismeri a helyi realitásokat. Ezenkívül hamarosan felmérés készül a Hargita megyei románok körében arról, mi a véleményük a Székelyföld-ügyről.

Emil Hurezeanu az ország kulturális-történelmi vonatkozásait, illetve a lakosság ehhez való viszonyulását taglalta. Szerinte a románok és a magyarok is zárt történelmi modellek foglyai, de fontos lenne, hogy ebből kilépjenek, és empátiával viszonyuljanak egymáshoz. Hurezeanu hangsúlyozta, fontos, hogy mindannyian, románok és magyarok, lazábban, humorérzékkel kezeljük az etnikumközi kapcsolatokat.

A neves román újságíró szerint az ország nem egységes, amit jól tükröz a fejletlen infrastruktúrája: nem köti össze autópálya Erdélyt Moldvával, nincs repülőjárat Jászvásár és Szeben között. „Egy jól működő országhoz utak, hidak, gondolatok kellenek” – fejtette ki az újságíró. Romániában nem kezelik a problémákat, csak beavatkoznak: arra nincs stratégia, hogy mi lesz a további sorsa a betegnek – „reakció van, stratégia nincs”. A közigazgatási, illetve régiós átszervezésről szólva az újságíró elmondta, az komolyabb ügy annál, hogy csak közigazgatási kérdésként kezeljék.

Hurezeanu kitért a sajtó és politika viszonyára is. „A sajtó túl cinikussá vált a politikusokkal szemben, akik viszont igyekeznek szabotálni azt” – jelentette ki.

A közéleti est hallgatóságában jelen volt Korodi Attila képviselő, Gyerkó László szenátor, Constantin Strujan alprefektus, Barti Tihamér gyergyószentmiklósi RMDSZ-elnök, Sófalvi László, a megyei tanács alelnöke, valamint Becze István, Cristinel Glodeanu, Hajdu Gábor és Szentes Antal megyei tanácsosok.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774