Városfalván is biztosított a vízellátás

( Szavazat)47 megjelenítés

Újabb ivóvíz-szolgáltató rendszert adtak át augusztus 4-én Udvarhelyszéken. Ezúttal a Brassó megye határához közel eső Városfalván, Homoródszentmárton községben avatta fel Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Tordai Árpád megyei tanácsos  és Kerekes Péter Tivadar, Homoródszentmárton polgármestere a régi, még az egykori termelőszövetkezetek idejében épült vízhálózatot kisegítő új rendszert.

Ennek az építési terveit Hargita Megye Tanácsa terjesztette fel a 2009–2011-ben kivitelezendő, az 577/1997-es számú kormányhatározat alapján finanszírozott  munkálatok listájára, és idén 389 100 lejes ráfordítással sikerült is befejezni.

Az átadás alkalmával Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a mandátum elején a kistelepülések felzárkóztatását tűzték ki célul, elsősorban a kultúrára, az utakra és a vízellátásra mint alapvető civilizációs követelményre fektetve a hangsúlyt.

A frissen avatott rendszer dréncsövekkel fogja be a természetes források vizét, amelyet szabadeséssel a száz köbméteres vasbeton tartályhoz szállít, és innen jut el 6,8 kilométer hosszú vezetékrendszeren keresztül a három tűzcsaphoz, a közkúthoz és a lakosokhoz.

– A lakosság rácsatlakoztatása is könnyű lesz, mert a vezetékeket már átvitték az út alatt, úgyhogy a hamarosan felújított utat sem kell újra átvágni – mondta Kerekes Péter Tivadar polgármester.

Borboly Csaba szerint az RMDSZ parlamenti képviselete, illetve a térségért felelős megyei tanácsosok munkájának, továbbá a helyi tanácsokkal való jó együttműködésnek köszönhetően jelentős sikereket értek el.

– Bár a megye szélén található Városfalva nagyon távol esik a központtól, arra törekedtünk, hogy az itt lakók is hasonló körülményeknek örvendjenek, mint például a csíkiak. Ezért külön köszönet illeti a csíki és gyergyói megyei tanácsosokat, hiszen megértették a fontossági sorrendet, és beleegyeztek abba, hogy az infrastruktúra-fejlesztésre szánt alapok döntő többsége Udvarhely térségébe jöjjön – mondta Borboly Csaba.

A megyei elöljáró szerint Hargita Megye Tanácsa a kultúra-út-vízellátás hármast Városfalva esetében is szem előtt tartotta olyannyira, hogy a 280 lakosú településnek útjavításra, kultúrház-felújításra és vízszolgáltató rendszer építésére mintegy félmillió eurót irányított át kormányzati alapokból és saját költségvetésből. A település határában augusztus 2-án kezdték el újra a 132B megyei út felújítását a DJ133 megyei út irányába, amire a megyei tanács idén több mint egymillió lejt fordít, és a megyei tanács elnöke szerint az a cél, hogy tíz év múlva is út legyen, tekintettel arra, hogy az útszakasz biztosítja Udvarhelyszék összeköttetését Brassó és Bukarest irányába, illetve a térség gazdasági felelmelkedésének is kulcsfontosságú tényezője. További beruházás lesz a helyi kultúrotthon korszerűsítése, amelyre 29 000 lejt különített el a megyei tanács, illetve ide számolható az új vízrendszer is. Lakosságszámra visszaosztva ez az összeg fejenként mintegy 5000 lejt jelent.

– Csupán az ivóvíz-szolgáltató rendszer esetében ez az érték 1400 lejt tesz ki lakosonként, ami megegyezik a „kollektíva” idejében megkövetelt hozzájárulás értékével – tette hozzá Borboly Csaba –, hiszen akkor is egy tehén árával kellett hozzájárulni az épülő vízrendszer munkálataihoz, azzal a különbséggel, hogy ezt most megyei és kormányzati alapokból sikerült előteremteni.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774