Véget ért a VI. Klasszikusok Nemzetközi Alkotótábor Gyergyószárhegyen

( Szavazat)60 megjelenítés
Ünnepélyes táborzáróval, köztes könyvbemutatóval és gyergyószentmiklósi tárlatválogatással zajlott október 7–16. között Gyergyószárhegyen, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Alkotóközpontban a Klasszikusok Nemzetközi Alkotótábor. A kedd esti zárómomentum egyben időutazássá is vált a meghívottak visszatekintései révén. 
 Meglepetés-időutazást tartogatott Gaál András festőművész, a szárhegyi VI. Klasszikusok Nemzetközi Alkotótábor társvezetője, Márton Árpád festőművésszel közösen, az október 16-i zárórendezvényre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Gyergyószentmiklóson még megtekinthető az a tárlat, amelyet a tábor ideje alatt, október 12-én nyitottak meg, és olyan kollégák Szárhegyen készült munkáiból állítottak ki, akik 25, 35 éve voltak itt táborban. A Klasszikusok őse ugyanis a Szárhegyi Művésztelep őse is: 38 éve a jelenlegi két táborvezető és Zöld Lajos újságíró voltak az alapítói annak a mozgalomnak, amely révén a romos Lázár-kastély közmunkával újraépült – a mindenkori megyevezetés közreműködésével.
– Az egyik nagy erőssége és eredménye az eltelt időnek az, hogy megmaradtak a munkák – fogalmazott Gaál András. – A másik az, hogy itt olyan emberek vannak, akik megtanulták a mesterséget: valamikor mesternek hívták Leonardót, Rembrandtot, ugyanígy voltak mesterek itt Szárhegyen is, ahol minden mesternek nagy a becsülete.
A táborvezető arra kérte a részt vevő kollégákat, mondják el, hogyan érezték magukat akkor és most. A felszólalók egybehangzóan elevenítették fel a 35–38 évvel ezelőtti tábor emlékeit: noha romos állapotban lévő kastélyban laktak, tudatában voltak annak, hogy a romániai magyar képzőművészet mágikus pillanatában alkotnak – a „kötelezően” meghívott román kollégákkal együtt. A mesélők között Barabás Éva marosvásárhelyi festőművész megosztotta a hallgatósággal, hogy 1975-ben járt itt először, és annak ellenére, hogy olyan idők jártak, amikor nem lehetett bármit beszélni, csodás hangulat volt. Mint visszaemlékezett, a szárhegyi templomhoz temetésre tömött sorokban menetelő, feketébe öltözött emberek kanyargása oly erős élményt, festői ihletet hagyott benne, hogy később, a Madéfalvi veszedelem című festményében, amely munkássága egyik jellemző és elismert alkotása, ehhez az élményhez nyúlt vissza.
– Az az érzésem, hogy mindenkit ismerek Szárhegyen, Szárhegyet pedig mindenki ismeri országszerte és szerte a világban – fejtette ki a művésznő, azt az emlékét is megosztva a táborzáróra összegyűlt szakmabeliekkel és szárhegyiekkel, hogy az első három napban tartózkodóan méregették „a művészeket” Szárhegyen, negyednapra a gyerekeket küldték kémlelni hozzájuk, végül az egész falu besereglett ismerkedni az egymással és a környezettel egyszerre barátkozó alkotóközösséggel.
Nagy Előd budapesti festőművész „rövid”, ötéves tábori jelenlétének élményeiről azt vallotta, hogy korábban, Szárhegyre érkezte előtt nem ismerte Erdélyt, csak történelmet jelentett számára, „de ez a művésztelep és a gyimesi művésztelep teremtette meg” számára az Erdély-érzetet.
Az itt született munkákból rendezett kiállítás a gyergyószárhegyi intézmény Scola vendégházában tekinthető meg. Az alkotótábor a gyergyószárhegyi intézményben egyben évadzáró is, ugyanis ez a telep idei utolsó ilyen rendezvénye – a januári Grafikai Műhely, a nyári Képzőművészeti Egyetemek Kollokviuma, a Csereművész tábor és a KorkéP alkotótábor után, amelyek átfogták a képzőművész-társadalom minden generációs és irányzatbeli rétegét.
Október 12-én a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában előbb Kozma Mária, a Pallas-Akadémia Könyvkiadó szerkesztője mutatta be Banner Zoltán művészettörténész Hátra ne nézz! címmel megjelent verseskötetét, majd Balázs József alfalvi festőművész a Régiségek Gyergyóból című Kozma Mária-kötetet ismertette az érdeklődőkkel.
 
A meghívott művészek idei névsora:
1. Ábrahám Jakab – Románia, Brassó
2. Bardócz Lajos – Magyarország, Berkenye
3. Banner Zoltán - Magyarország, Békéscsaba
4. Kopacz Mária – Magyarország, Sopron
5. Kántor József – Magyarország, Baja
6. Barabás Éva – Románia, Marosvásárhely
7. Nagy Előd – Magyarország, Budapest
8. Szakács Imre – Magyarország, Szentendre
9. Orth István – Románia, Szeben
10. Ferencz Ernő – Magyarország, Páty
11. Bakos Erzsébet – Magyarország, Páty
12. Gaál András – Magyarország, Pannonhalma
13. Márton Árpád – Románia, Csíkszereda
14. Balási Csaba – Románia, Csíkszereda
15. Balázs József – Románia, Alfalu
16. Ásztai Csaba – Magyarország, Pomáz
17. Kádár Tibor – Magyarország, Veszprém
18. Varga Edina – Magyarország, Budapest
 
Gyergyószárhegy, 2012. október 16.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774