VII. EU Tábor Marosfőn

( Szavazat)43 megjelenítés
Változatos szakmai és szabadidős programmal várják a résztvevőket
 
Sajtótájékoztatón ismertette Szabó Kázmér, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) elnöke és Hargita Megye Tanácsának képviseletében Birtalan József megyemenedzser a 2010. június 29. és július 4. között, Marosfőn zajló EU Tábor programját és előadóit.
 A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Programiroda, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az Országos Sport- és Ifjúsági Hatóság, valamint Hargita Megye Tanácsa együttműködése révén hetedik alkalommal szervezték meg az EU Tábort, ahol politikusok, szakemberek, civil és ifjúsági vezetők tolmácsolásában öt napra a hazai és az európai uniós munkavállalási, illetve karrierlehetőségeké lesz majd a főszerep.

A tábor időtartama alatt közel 100 meghívott, napi két-három előadás, két szekcióülés, kerekasztal-beszélgetések és esti kötetlen beszélgetések lesznek, amelyeken az érdeklődő fiatalokkal munkavállalással kapcsolatos információkat ismertetnek.
Birtalan József kiemelte, Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a fiatalok igényes szórakozásának és képzésének támogatását, hiszen mint elmondta, nehéz az elhelyezkedés, de ha megfelelően tájékoztatják a fiatalokat, akik ismerik lehetőségeiket, az mindenképp növeli esélyeiket. „Székelyföld építéséhez elengedhetetlen a szakképzett, tájékozott fiatalok támogatása, munkája” – mondta Birtalan.
Szabó Kázmér bemutatta a tábor programját. Elmondta, a szerdai megnyitó után A kisebbségek kultúrájának megőrzése a digitális jövőben című előadásra, majd ezt követően az Ifjúsági szervezetek életgörbéjéről szóló beszélgetésre kerül sor. A délutáni szekcióülések folyamán az egyetemi áthallgatásokról, a hazai oktatás különböző kérdéseiről, illetve a kisebbségkutatásról esik majd szó.
Csütörtök délelőtt a Megyei és helyi (jó) tanácsok az itthon maradásért, valamint a Határtalan munkavállalás című előadáson a meghívottak a hazai és külföldi munkalehetőségeket ismertetik a fiatalokkal. A délután folyamán a székelyföldi legendakép, a kettős állampolgárság és az ifjúsági szervezetek képezik a szekcióülések, beszélgetések tematikáját, majd az esti beszélgetés folyamán a média világába kapnak betekintést a résztvevők.
A pénteki nap Benne vagyok a multiban című kezdő előadása a multinacionális cégek alkalmazási stratégiájába nyújt betekintést, majd ezt követi a Fenntartható fejlődési stratégiák Romániában című előadás. A délutáni szekcióülések alkalmával különféle ritka szakmák, a 2010-es eKaraván, továbbá a székelyföldi autonómia megteremtésének lehetőségeit mutatják be.
Szombaton a Közszféra vs gazdasági szféra az EU-ban című előadást sikeres vállalkozásra, tárgyalási technikákra és üzleti protokollra vonatkozó tippek követik a szekcióüléseken, továbbá Románia gazdasági jövőjéről tartanak kerekasztal-beszélgetést. A tábor záró előadásában „Itthon magyarul” címmel az oktatási törvényről hallhatnak a fiatalok.
A szakmai programokon túlmenően a tábor számos szórakozási lehetőséget is nyújt a résztvevőknek. A délutáni szabadidős tevékenységek során különböző sportvetélkedőkön, kézműves-tevékenységekben és csapatjátékokon vehetnek részt.
Az EU Tábor esti programjai is felettébb változatosnak ígérkeznek: a meghívottakkal való kötetlen beszélgetések mellett a résztvevők számára már az első estétől biztosítják a minőségi szórakozást. Első este csapatösszerázó karaoke-buli várja a fiatalokat, majd kedd este a Szomszédnéni Produkciós Iroda és a 7. Erdélyi Humorfesztivál felfedezettjei lépnek színpadra. A tábor folyamán számos koncertre is sor kerül: szerdán az Angel B együttes várja a bulizni vágyókat, csütörtökön a Tehetségkutató győztese, a Syrinx, majd a Tündérground gondoskodik a jó hangulatról, míg szombaton a Hot Snow Storm és Murányi Tóni és zenekara lép fel.
Mindezek mellett a szervezők a hagyományos szórakozási lehetőségekre is hangsúlyt fektettek, így pénteken táncház és gitározással egybekötött tábortűz lesz. Ugyanakkor szem előtt tartották a jelenlegi focilázat is, így a vébé mérkőzéseit egy külön erre a célra kijelölt sátorban kivetítik.
A 2010-es EU Tábor az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Communitas Alapítvány és a Szülőföld Alap támogatásával jön létre.
Részletes program és további információk a www.eutabor.miert.ro oldalon.
 
Csíkszereda, 2010. június 23.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774