Vissza kell adni az értelmiségi munka becsületét

( Szavazat)54 megjelenítés

Csíkszentdomokoson tartották a Székelyföldi Akadémia harmadik előadását

Harmadszor tartott előadást dr. Csíki Csongor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója és Ferencz S. Alpár Hargita megyei főtanfelügyelő az egészségügy, illetve az oktatás decentralizációjáról, ezúttal szeptember 22-én Csíkszentdomokoson. A Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozat keretében adtak elő, amelyet Hargita Megye Tanácsa azzal a céllal indított útjára, hogy bevonja a Hargita megyei községek értelmiségét a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

A szentdomokosi községházán egybegyűlteket Ferencz Alajos polgármester köszöntötte, aki szerint az értelmiség nem vonulhat ki a közéletből, annak aktív részesévé kell válnia, ezért reményét fejezte ki, hogy további alkalmak adódnak olyan összejövetelekre, mint a Székelyföldi Akadémia.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nem elég aszfaltozni meg betonozni, jövőépítéshez több kell, ezért indították útjára a Székelyföldi Akadémiát, amely párbeszéd a vidék értelmiségével. A tanácselnök úgy látja, el kell érni, hogy az értelmiségi munkát többé senki ne tekintse naplopásnak, nyerje vissza becsületét a szellemi tevékenység. A közéletben való részvétel nem jelent politizálást, és az értelmiség véleményére hallgatnia kell a politikumnak ahhoz, hogy bölcs és kellően megalapozott döntéseket hozhasson, mondta Borboly Csaba. „A közösen gondolkodással is a közösséget szolgáljuk” – jelentette ki.

Csíki Csongor az egészségügyi decentralizáció kapcsán kifejtette, hogy tízévi csíkszeredai tapasztalata alapján azt mondhatja: nem igaz, hogy a hazai egészségügyi rendszer állapota egyre rosszabb, hiszen az elmúlt évtizedben javult a színvonal – viszont egyre nagyobb a szakadék az emberek igényei és a nívó között. Ezért is hasznos a decentralizáció, mert a helyi menedzsment jobban tudja követni, mik az emberek elvárásai, mutatott rá Csíki Csongor. Az orvos igazgató további fejlesztési tervekről beszélt, az egyik projekt révén például összekötik a megye kórházainak számítógépes rendszerét.

Ferencz S. Alpár bízik benne, hogy elfogadják az új oktatási törvénytervezetet, amely a decentralizáció fontos elemeit tartalmazza. A főtanfelügyelő szerint az a természetes, ha a helyi közösség választja meg iskoláinak vezetőségét. Ferencz a decentralizáció előnyei között említette, hogy a kötelező tananyag 75 százalékra csökken, a maradék 25 százalékról helyben dönthetnek, továbbá iskolakonzorciumok alakulhatnak, amelyek révén két iskola egyezménye alapján a tanárok kiegészíthetik óraszámukat, hogy meglegyen a teljes katedrájuk. A főtanfelügyelő azt is elmondta, nincs utánpótlás a matematika- és magyartanárok esetében, bőven van viszont óvónőknél és tanítóknál, őket át lehetne képezni egyetemekkel való egyezmények alapján.

Ferencz Alajos polgármester hozzászólásában azt kérdezte Csíki Csongor igazgatótól, lát-e esélyt arra, hogy fiatal szakorvosokat vonzzanak a térségbe, mert helyiséget a község tudna biztosítani a rendelőnek, és a működtetéséhez is hozzájárulna. Csíki szerint, ha több fiatal orvos érkezik a megyei kórházhoz, akkor részmunkaidőben vállalhat vidéki rendelést. Borboly Csaba tanácselnök egy másik hozzászólásra reagálva elmondta, kérni fogják az egészségügyi minisztériumtól, hogy a SMURD rohammentő szolgálat és a helyi mentőszolgálat közti rivalizálást feloldják, és ha mindkét szolgálattól kiszállnak egy időben ugyanarra a helyszínre, akkor csak annak költségét számolhassák el, amelyik ellátta a rászorultat.

Az előadásokat követően a megyei önkormányzat elnöke ünnepélyesen átadta a polgármesternek Hargita megye zászlaját, a kék-arany színű székely lobogót. Utána Ferencz Alajos bemutatta neki a helyi új napközi otthon épületét, amelynek létesítéséhez Hargita Megye Tanácsa támogatást nyújtott: az idei költségvetésben 96 ezer lejt osztott le Csíkszentdomokos számára erre a célra. Ezenkívül a napközi otthon a megyei tanács Gyerekmosoly 2010  pályázatán is részt vesz, melynek során Farkas Barna csíkszeredai reklámgrafikus a Micimackó rajzfilm figuráit festette fel az intézmény egyik falára.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774