XXVII. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát szerveztek Tekerőpatakon

( Szavazat)56 megjelenítés
Közel százötvenen érdeklődtek, illetve hallgatták meg szeptember 22-én a tekerőpataki Sportklub Kútfő és a Protekerőpatak Egyesület támogatásával szervezett Nemzetközi Sporttörténeti Konferencia előadóit. A Gyergyóújfaluhoz tartozó Tekerőpatakon tartott rendevényt, melyet Közép-Európa legfelkészültebb sporttörténeti szakembereiként ismert előadók tiszteltek meg jelenlétükkel, a helyi önkormányzat támogatta. 
 A konferencia védnöke, Egyed József polgármester nyitotta meg szeptember 22-én Gyergyótekerőpatakon az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, a Zalai Sportmúzeumért Alapítvány, a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör, a Kútfő Sportklub és a ProTekerőpatak Egyesület szervezésében helyet kapó egynapos XXVII. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát. A néhai György Lajos sílövő biatlonista emléktáblája koszorúzásakor Bálint Tivadar, a Kútfő Sportklub elnöke emlékezett a nagyszerű sportemberre, aki az 1964-es innsbrucki olimpián ötödik helyet szerzett.
A Közép-európai Sportakadémia keretében tartott rendezvénysorozat moderátora Csiki András, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője felvezetőjében köszöntötte a konferencia előadóit. Közülük Liszka Péter többszörös világbajnok testépítő a délvidéki Topolyáról érkezvén tartotta meg életpályájáról előadását. Kis János, az Európai Sport Hagyományőrző egyesület elnöke Tarics Sándor vízilabdázó pályafutását ismertette, az 1980-as moszkvai olimpián részt vett Szombathelyi Tamás kétszeres olimpiai ezüstérmes öttusázó egyebek mellett a kitartás erejéről, dr. Bíró László, a gyergyószentmiklósi Gyilkostó Adventure Egyesület elnöke extrémsportok, kalandtúrák történeteiből mesélt, Kolumbán Csaba helyi iskolaigazgató a község sísport-történetét mutatta be, a szintén délvidéki Mihájlovity Miklós erősember-, fekvőnyomó-világbajnok egyéni meglátásait szűrte le tapasztalatából, Somlai Attila magyarországi sporttörténész az olimpiai játékok világcsúcsai magyar elérőinek hozta el a „névjegyét”.
A konferencia legidősebb résztvevője a 84 éves tekerőpataki egykori sífutó, Gergely János volt, aki a konferenciára szervezett kiállításon bemutatta az egykor róla készült fényképet is, ahol házilag készített fasível és fabottal látható. De a kiállítás tárgyai között számos különleges trófeát is láthattak az érdeklődők: Ferencz Réka ifjúági sílövő aranyérmét vagy Antal Zsolt szintén tekerőpataki sífutó érmeit és eredményeit, aki 5 olimpián vett részt: Lillehamer (1994), Nagano (1998), Salt Lake City (2002), Torino (2006), Vancouver (itt mint vakszmester). A gazdag kiállítás számos más tekerőpataki sífutó érmeit közszemlére bocsátotta.
A tekerőpataki Harsona fúvószenekar, valamint a helyi iskola furulyaegyüttese és kórusa kulturális műsorral köszöntötték a sportkonferencia résztvevőit.
 
Gyergyótekerőpatak, szeptember 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774