Zetelaka is bekapcsolódott a Székelyföldi Akadémia konzultációsorozatba

( Szavazat)39 megjelenítés
A vidéki konzultáció február 23-i állomásán a Székely termék márka témájában hallgatthattak előadást az érdeklődők, valamint bemutatták a Hargita-hegység területrendezési tervét. Korpos Béla polgármester köszöntötte a hallgatóságot és az előadókat, örömét fejezte ki, hogy a Hargita Megye Tanácsa nem feledkezett meg Zetelakáról, hisz sok jót hallottak már a Székelyföldi Akadémia előadás-sorozatról. A témák kiválasztásánál figyelembe vették a községhez tartozó települések közelségét a Hargita hegyvonulathoz, ami miatt a település közvetlenül érintett a Hargita-hegység és a megye turisztikai stratégiájának kidolgozásában.
 
 
Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Társaságának igazgatója a hagyományos Székely termék mint lehetőség a Székelyföld gazdasági felemelkedésében című előadásában hangsúlyozta, hogy a megyei tanács kidolgozta Hargita megye mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégiáját húsz évre, amely szerint kétirányú lesz a vidékfejlesztés: az egyik a kisgazdaságok megerősítése, feldolgozói és értékesítési egyesületek létrehozása, a hagyományos termékek bolthálózatánakkialakítása, a másik irány pedig a hagyományos termékek forgalmazása nagy üzletláncokban.
 
– A vidéknek alulról kell építkeznie, csak így lehet integrált, komplex vidékfejlesztésről beszélni – mondat Márton István. – Fontos kivédeni a globalizáció negatív hatásait, a termékeinken fel kell tüntetni a származási helyet a Székely termék és a Székelyföldi védjegy segítségével. Eddig 24 termék kapta meg a védjegy használati jogát, és nyolc elbírálás alatt van.
 
Az igazgató előadásának végén bemutatta az Olaszországban szerzett tapasztalatait, a La Fontina Egyesület tevékenységét, fotókkal illusztrálta az itthon megszervezett 2011-es sajtkurzus tapasztalatairól szóló beszámolóját, a következtetéseket, valamint a hagyományos termékek értékesítésének lehetőségeit.
 
A Hargita-hegység rendezési tervéről Ferencz Csaba, a megyei tanács munkatársa elmondta, hogy az idegenforgalom nagyon nehéz, de tisztességes megélhetési formát jelenthet a vidék lakóinak borvizeinkkel, mofettáinkkal, hegyeinkkel, ehhez azonban szükség van a jó szervezésre, odafigyelésre, együttműködésre. A Hargita-hegység rendezési terve lehetőséget nyújt a részt vevő települések átfogó vizsgálatára.
 
Csíkszereda, 2012. február 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774