Magyarországi településsel közösen pályáznának uniós forrásokra a mofetták turisztikai és gyógyászati lehetőségeinek kiaknázására

Mátraderecskéről látogatták meg a csíkszentimrei Büdösfürdőt 

(0 Szavazat)23 megjelenítés

A magyarországi Mátraderecskéről látogatta meg Forgó Gábor polgármester és szakemberek a csíkszentimrei Büdüsfürdőt szerdán, február 20-án. Mátraderecskén jelenleg egy jól működő mofetta központ működik, amely tavasztól őszig napi 200-250 látogatót fogad. Ezen jó példa bemutatásával a Heves testvérmegyei település segítene a Büdösfürdőn elindított beruházások tovább fejlesztésén. Forgó Gábor polgármester részéről az is elhangzott, hogy nyitottak a partnerségre, amely révén közösen pályáznának EU-s forrásokra, hiszen Mátraderecskén is további fejlesztéseket ösztönöznének. Kencse Előd körbevezette a küldöttséget a jelenleg félkész állapotban lévő turisztikai információs iroda, és a két mofetta helyszínén. Mint elhangzott a magyarországi mofetták szegényebbek kénben, mint a büdösfürdői mofetták. 

–  Elindult egy széleskörű együttműködés Büdösfürdő fejlesztése érdekében. Hosszú távú cél, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakembereit bevonva egy olyan szakmai érdekeltséget is biztosítsunk, amely hosszú távon is meghatározzák Székelyföld gyógyturizmusát – emelte ki Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere.

Forgó Gábor beszámolója szerint a mátraderecskei mofetta önkormányzati tulajdonban van, amely mára már hasznot is termel. – Közel 15 embernek biztosít munkahelyet, tavaly pedig 38 ezer kezelést végeztek. Azért vagyunk itt, hogy a 25 éves tapasztalatunkból, amelyet egyébként Székelyföldről kaptuk, visszaadjunk. Összefogva, közösen szeretnénk egy uniós pályázaton résztvenni, ahol mind az infrastrukturális fejlesztésekre, mind a további kisérletsorozatokra tudunk forrást lehívni. Mindennek az alapja, hogy tudjuk bizonyítani a gáznak a jótékony hatását, hogy az orvos szakma is elismerje.

A megbeszélésen a két község képviselői mellett jelen volt Táncos Barna szenátor, Konrád Judit kórházmenedzser és a csíkszeredai kórház orvoscsoportja, valamint a mátradereckei mofettát működtető orvoscsoport.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a kezdeményezést, hiszen mint mondta lépésről-lépésre kiaknázzák az üdülőtelepülésen található turisztikai vonzerőt, amely egész Csík-térsége fejlődését hozhatja. – A fejlődést közösen felgyórsíthatjuk ugyanakkor fel kell készülni a megnövekedett látogatottságra is a későbbiekben – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2019. február 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774