Mezőgazdálkodási és vidékfejlesztési jó példák Hargita megyében

(0 Szavazat)9 megjelenítés

A Tivai Nagy Imre Társaság által benyújtott pályázat pozitív elbírálás után Hargita Megye Tanácsának, az ifjúsági tevékenységeket támogató éves program keretéből kaptott támogatást, a „Mezőgazdálkodási és vidékfejlesztési jó példák Hargita megyében” című szakmai tapasztalatszerző programjához.

A támogatásnak köszönhetően a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, 101 (IX-XI-es) tanulója és kísérő tanáraik, értékes és érdekes céglátogatásokon vettek részt október 17 és 18-án.
Az első napon október 17-én,  a IX-es tanulók csoportja meglátogatta a Szépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tejfeldolgozó üzemét, a csíkmadarasi Garden Proiect kft-t, Csíkjenőfalván a Bartalis család által működtetett tehenészeti farmot valamint Gyergyóditróban az Erdők Háza múzeumot.

A tanulók megismerhették a sajtgyártás folyamatát Csíkszépvízen, Madarason meggyőződhettek, hogy Csíkban is lehet kertészkedni, Csíkjenőfalván bebizonyosodott, hogy a mi vidékünkön is lehetséges, hogy egy tehenészeti farm a legmodernebb eszközökkel működjön. A ditrói Erdők Háza múzeum segítségével összefoglaló képet kaphattak vidékünk növény és állatvilágáról.

A második napon, október 18-án, a X és XI-es diákok csoportja utazott. Ők meglátogatták Csibában Cilip Árpád fiatalgazda farmját, a székelykeresztúri tejgyárat és Csekefalván a Moldován család levendula termesztő és feldolgozó vállalkozását.

A csibai farmon a húshasznú szarvasmarhatartást ismerhették meg a tanulók, illetve a farm agroturisztikai irányba történő továbbfejlesztési lehetőségei kerültek bemutatásra. A keresztúri tejgyárban a sajtgyártás és tejtermékgyártás minden folyamatát megtekinthették a tanulók. A Moldován család levendula farmja, bár igazi pompáját nem ebben az időszakban mutatja, ennek ellenére sikeresen szemléltette, hogy érdemes különlegesnek számító növények termesztésével is foglalkozni, megismerni új, nem megszokott utakat a mezőgazdaságban.

A két napos program egyaránt hasznos volt szakmai fejlődés és közösségépítés szempontjából is. Köszönjük a támogatást Hargita Megye Tanácsának.

A szervezők


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774