„Európában is közösen kell hallassuk a hangunk”

Számos területen együttműködnek a Hargita és a Tolna megyeiek

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Tavaly vált hivatalossá Hargita és a magyarországi Tolna megyék testvérkapcsolata, de a jó kapcsolat egyes területeken évtizedekre tekint vissza. Számos területen építik tovább az eredményes kapcsolatokat, erről egyeztettek mindkét megye szakemberei március 21-én a csíkszeredai megyeházán.
Közel harminc fős küldöttség érkezett Hargita megyébe a magyarországi testvérmegyéből, a köszöntőbeszédek után értéktár és kultúra, projektek, vállalkozások és helyi termelők, testvértelepülések, oktatás és média témakörökben zajlottak a műhelymunkák.

Az esemény résztvevőit házigazdaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy eredményes a két megye kapcsolata. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa létrehozott egy munkacsoportot is, hogy ezzel is segítsék az intézményes kapcsolattartást. Az együttműködések a vállalkozásokat, a szakoktatást, a felnőttképzés terén folytatódnak, a testvérmegyék főként abban tudják segíteni egymást, hogy a külföldre vándoroltak haza, illetve közelebb hozzák, fogalmazott Borboly Csaba, ezzel kapcsolatosan nevezte jó példának a paksi új erőmű beruházását. Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, Európában is együtt kell hallassuk a hangunk, illetve megköszönte Magyarország Kormányának a támogatást. Borboly Csaba ezúttal is meghívta a Tolna megyeieket Ferenc pápa csíksomlyói látogatására és az azt követő pünkösdi búcsúra, és figyelmükbe ajánlotta a Visit Harghita telefonos applikációt – amely Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsa alelnöke és csapata sikeres projektjének eredménye -, ahol a két esemény közötti programokról tájékozódhatnak.

Borboly Csaba gondolatait folytatva, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is elmondta, hogy nagy lehetőséget lát a paksi beruházásban, szintén az elvándoroltak hazavonzását, illetve közelebb hozását reméli ennek eredményeként. Hozzátette, számítanak az itteni szakiskolák bekapcsolódására is. A magyarországi államtitkár továbbá arról is beszámolt, hogy jövő héten bírálják el a testvérmegyei pályázatokat, és mint kifejtette, reméli, hogy sikeres lesz Tolna és Hargita megye pályázata, hisz ez is az eredményes együttműködést segíti elő.

Tavaly írták alá a Hargita és Tolna megye testvérkapcsolatára vonatkozó szerződést, elevenítette fel Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, és mint mondta, ezt a kapcsolatot meg is töltik élettel. A magyarországi elöljáró úgy fogalmazott, a közösségépítő szellemiség és az egymásra figyelés azok a kiváló értékek, amiket elsősorban szeretnének Székelyföldről magukkal vinni.  

A megnyitót követő műhelymunkákat a szakemberek tartalmasnak értékelték, ahol mindkét fél számára hasznos ötletek születtek.

Az oktatás terén a magyar-magyar kapcsolatok építését célzó Határtalanul! program és az Erasmus+ projektek lehetőségeit fogják kihasználni, számolt be a műhelymunka eredményeiről Ferencz Salamon Alpár pedagógus, Hargita megyei tanácsos. Létrehoznának egy közös platformot, ami az információk átadását szolgálná, illetve a szakoktatás, a pályaorientáció és az integrált speciális oktatás terén fontos számukra a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok megismerése. A műhelymunkán elhangzott, Tolna megyében várják szakmai gyakorlatra a Hargita megyei diákokat.

Az értéktár és kultúra témában az úgynevezett alulról jövő, helyi kezdeményezéseket tartják fontosnak, és jó példaként említették a Hargita megyei Siménfalva és a Tolna megyei Kölesd község közötti együttműködést. A magyarországiak és a székelyföldiek meglátták egymásnál azokat az értékeket, amit a helyiek nem vesznek észre, fogalmazták meg a műhelymunkán, ahol Szépvíz és Bölcske községek is elkezdtek az együttműködésről tárgyalni.

A Székely termék mozgalom, a hagyományos és helyi termékek vásárának rendszere jó példa Tolna megyében, számolt be Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője. Egy beadott pályázat is a helyi termékek népszerűsítésére irányul, amelynek főpartnere Tolna megye, és a partnerek között jelen van Hargita Megye Tanácsa. Továbbá közösen terveznek egy Erasmus+ projektben való részvételt, amely tananyagfejlesztésre alapozva a helyi termelők kapacitását erősítené, hangzott el a műhelymunka kiértékelésén.

A testvérkapcsolatokra van igény, és fontos, hogy ezek élő, ne csupán protokolláris kapcsolatok legyenek, összegezte a műhelymunka eredményét Majláth Zita, Hargita Megye Tanácsának munkatársa.

A média területén a jó kapcsolat már működik, számoltak be a magyarországi Tóth Róbert és Csata Orsolya, a Hargita Stúdió vezetője, a Tolna megyeiek rendszeresen követhetik a Hargita Stúdió műsorait, mint a Látogató vagy a Székely Konyha. A közösségi média területén is működik a kölcsönös tartalommegosztás, és folyamatos a kapcsolattartás. A jövőben a nyomtatott sajtó területén terjesztenék ki az együttműködést.

Végső összegzésként Szentes Antal megyei tanácsos elmondta, több mint 15 szakterületen készítették elő az együttműködést, és remélik, hogy tartani tudják azt a tervet, hogy legalább évi két alkalommal ellátogatnak egymáshoz.

Az események készült fotók megtekinthetők az alábbi linken: https://www.facebook.com/pg/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=2431959873494403

Csíkszereda, 2019. március 21.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774