Nemzetközi versenyeken bizonyíthatnak a székelyföldi sajtok

Hargita megye ráerősít a tejbegyűjtő hálózat kiépítésére

(0 Szavazat)15 megjelenítés

A tavalyi év tevékenységi és költségvetési beszámolójának elfogadása mellett a korábbi programok folytatásáról, az idei év prioritásairól és tagfelvételről is döntöttek Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének februári 14-i, csütörtöki közgyűlésén, amelyet Bőjte Csongor Ernő csíkdánfalvi polgármester, a vidékfejlesztési egyesület elnöke vezetett le.

A 2018-as megvalósításokat és a 2019-es költségvetési tervet Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója ismertette jelezve, hogy a jövő héten meghirdetik a pályázatokat.

A megyeháza márványtermében jelen lévő tagok megszavazták a Kiskertész program folytatását, az állattenyésztő-, gyümölcs- és zöldségtermesztő-, valamint szakmai szervezeteknek szóló pályázatok kiírását, a helyi és hagyományos termékek népszerűsítését, a vadkárok megelőzésének segítését, a kiállítások támogatását. Mindezeken kívül pedig nemzetközi versenyeken való megmutatkozási lehetőséget biztosítanak Székely termék védjeggyel rendelkező sajtkészítők számára.

– Nagyon büszkék vagyunk Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének tevékenységére, melynek most már szinte minden község tagja a megyéből. Jelentős eredményeket ért el a tejbegyűjtés, tejfeldolgozás, húsfeldolgozás, állattartás, vadkárok megelőzése, gyümölcs- és zöldségtermesztés, a fiatalok oktatása, az egészséges életmód népszerűsítése, a Székely termék mozgalom, piacok, vásárok, valamint tanfolyamok szervezése terén – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az ülésen levetítettek egy kisfilmet a folyamatban lévő sajtkészítő tanfolyamról:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/232819017625814/

A megyeelnök hangsúlyozta, ma már nagy magyarországi sajtmesterek is elismerik, hogy a Hargita megyei családi sajtkészítő műhelyek termékei megállnák helyüket a nemzetközi versenyeken is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly a Kárpát-medence legjobb sajtkészítőjének járó díjat a tekerőpataki Bálint Attila sajtkészítőnek ítélték oda.

– Érdemes kimenni egész Európába, mert a termékek szabad mozgása, az európai uniós források megszerzése tekintetében komoly lehetőség az, ha termelőink külföldi versenyeken vesznek részt, és ha a Hargita megyei, székelyföldi sajtok, illetve egyéb tejtermékek megtalálhatók lesznek egyre több helyen. Életformánk, közösségünk védelme a gazdálkodásra való odafigyelést is jelenti. Mindenki a saját nyelvén, saját kultúrájával, hagyományaival gazdagítja Európát, ezért ott kell lennünk, ahol döntenek, erős Kárpát-medencei magyar képviselettel. Hisz nem mindegy, mi lesz az őshonos kisebbségek jogairól szóló Minority Safepack kezdeményezés sorsa, és nem mindegy, milyen lesz az Európai Unió Közös Agrárpolitikája – nyilatkozta a közgyűlés után Borboly Csaba.

Az ülésen a tagok szolidaritásukról is tanúbizonyságot tettek: Csík- és Udvarhely-térség szolidáris Gyergyóval, így az idei évben az egyik fő hangsúlyt a felszámolt remetei tejporgyár tejbegyűjtőinek megvásárlására helyezik. A Gyergyó-térségi állattartó gazdák egyesületeit szeretnék kiemelten támogatni, hogy vásárolják fel a korábbi tejbegyűjtő központokat. A pályázati kiírásban több mint 100 000 lejt szánnak erre a célra. Emellett további 57 000 lejből a vidékfejlesztési társulás saját beruházásként tervezi négy tejbegyűjtő megvásárlását Bélborban. A terv szerint bérbe adja őket az egyesületeknek, amelyek négy-öt éven belül megvásárolhatják.

– Ezek a tejbegyűjtők megalapozhatják, ösztönözhetik sajtkészítő műhelyek vagy egyéb feldolgozók létrehozását is. Ha a gazdák szabják meg a tej árát, akkor lehet tovább gondolkodni, ez jelentős ösztönzőerő – véli Borboly Csaba.

A közgyűlés arról is döntött, hogy két új községgel bővül a tagság, egyöntetűen elfogadták Csíkrákos és Vasláb csatlakozását.

A Kiskertész programot bővítik középiskolásoknak szóló résszel, összesen 70 000 lej keretösszeget irányoztak elő. Idén 40 iskolát és közel 900 diákot vonnak be a programba.

– Sorsdöntő életkorban próbálunk hatni, ösztönözni, ezáltal egy középiskolás pályaválasztására hathatunk szakmai felkészítőkkel, a kertészet megszerettetésével – jegyezte meg a megyei tanács elnöke.

A székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolában kertészet szakon tanulnak zöldség-, gyümölcs- és virágtermesztést, valamint szőlőtermesztést is. (VIDEÓ)

Csíkszereda, 2019. február 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774