Óriási melldaganatot műtöttek ki egy páciens testéből

Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közleménye

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Ritkán előforduló, nagyra növekedett melldaganatot operáltak ki sikeresen egy 44 éves Kovászna megyei páciensből a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. 

Az úgynevezett phyllodes tumor egy ritkán előforduló daganat, a melldaganatok egy százalékát teszi ki. A 44 éves, Kovászna megyei páciens Csíkszeredában, dr. Lőkös Barna Csaba sebész főorvosnál jelentkezett szakorvosi vizsgálatra a bal mellét érintő, nagyra nőtt daganat miatt. A dr. Holló Gergely onkológus szakorvossal végzett konzultáció nyomán a szakemberek a Tru-Cut biopszia eredménye szerint a jóindulatú daganat sürgős eltávolítása mellett döntöttek. A műtét június 11-én zajlott le a csíkszeredai kórházban, a daganatot háromórás beavatkozás során távolította el dr. Lőkös Barna Csaba sebész főorvos és dr. Székely Tamás, Both Éva és Bucur Cristina asszisztensek segítségével. A műtét altatóorvosa dr. Bartha István volt, neki Netedu Angela asszisztált.

Az eltávolított daganat 7900 grammos volt, az 57 kilogrammos páciens testsúlyának több mint tíz százalékát tette ki. A műtét jól sikerült, minimális vérveszteség mellett el tudták távolítani a daganatot, és sikerült lezárni a hozzá futó nagy ereket is. A műtét során ki kellett metszeni a mellizomzat egy részét, de lehetőség szerint helyreállították a daganat által elnyomott mell formáját. A páciens jól van, június 12-én már felkelt, jelenleg a csíkszeredai kórházban lábadozik tovább. A daganatot szövettani vizsgálatra küldték, várják ennek az eredményét.

A phyllodes tumor egy ritka, rövid idő alatt nagyra növekedő melldaganat, a páciens szerint ez a most eltávolított hatalmas daganat hat hónappal ezelőtt kezdett el növekedni. “Rendszeresen el kell végezni a mell önvizsgálatát, és ha valaki elváltozást tapasztal, például csomót tapint vagy a mellbimbó behúzódását, a bőr megvastagodását észleli, akkor minél előbb szakemberhez kell fordulni” – tanácsolta a Hargita Megye Tanácsa fenntartásába tartozó csíkszeredai kórház sebésze.

                                                                              

 Csíkszereda, 2019.06.12 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774