Rendhagyó óra a „Kós Károly” Szakközépiskolában

Borboly Csaba: A karrier alapját egy szakma képezi.

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége „Vállalkozóbarát Hargita megye” programjának keretében ma rendhagyó osztályfőnöki órán vet részt a Kós Károly Szakközépiskola közel 80 tanulója. 

Az osztályfőnöki órát ezúttal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozói Szövetség elnöke, Virág Zsuzsanna, a Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség munkatársa, Albert Sándor, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának főépítésze, Szabó Zsuzsánna, az Ing Service építővállalat képviselője, valamint Cilip Árpád Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége igazgatója tartotta.

Borboly Csaba megyeelnök arra biztatta a fiatalokat, hogy a szaklíceum ideje alatt igyekezzenek a szakmát minél jobban elsajátítani, mivel a képzés befejezése után, a szaklíceum diákjai azonnal piacképessé válnak. - Akár mennek egyetemre, akár nem, akinek szakma van a kezében, hamarabb el tud kezdeni önálló életmódot folytatni, hamarabb lehetősége nyílik például lakás vagy autóvásárlása, vagy hamarabb meg tudja teremteni a majdani családfenntartás alapjait, mint azok, akik elméleti líceumot végeztek. A továbbtanulást, esetleg az egyetem utáni fokozatok megszerzését fontolgató diákok többségénél kitolódik az úgynevezett életkezdési fázisa. A szaklíceumból továbbtanulásra készülő diákok egy szakmával a kezükben már előnybe vannak az elméleti líceumot végzett társaikhoz, hisz nem mindegy, hogy az egyetemi évek alatt szakképzetlen munkaerőként az köznyelvben aljamunkaként emlegetett munkával keresi meg zsebpénzét, vagy a szakmunkásként végez magasabb értékű munkát. - biztatta szakma elsajátítására a diákokat Borboly Csaba, kiemelve a román nyelvtudás előnyeit is a sikeres álláskeresésben.

Bajkó Tibor a fából való építkezés előnyeit ismertetve elmondta, hogy egy szakszerűen összerakott faépületnek más épületekkel szemben tizennyolc előnye van. Szabó Zsuzsánna mérnök megerősítette, hogy az építkezési iparban dolgozóknak biztos a megélhetése, ennek ellenére jelentős munkaerőhiánnyal kell szembenézzenek és arra biztatta a diákokat, hogy még a szülői háttér és biztonság idején próbálják ki magukat a szakmában. A Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség munkatársa ismertette az alkalmazás után diáknak és alkalmazónak járó támogatásokat, a mobilitási juttatásokat, gyakornoki és inassági finanszírozási lehetőségeket, Albert Sándor főépítész pedig személyes tapasztalatait osztotta meg a munkaerőpiacon való elhelyezkedést illetően, majd ciprusi és mallorcai építészeti stílusokat szemléltetett, tette ezt párhuzamban a kolozsváriakkal.

Csíkszereda, 2018. október 5.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774