Szakszerű erdőgazdálkodásra van szükség

Elfogadta a Régiók Bizottsága Borboly Csaba módosító javaslatait

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Tovább kell erősíteni az erdőkkel kapcsolatos politikákat és intézkedéseket annak érdekében, hogy az továbbra is a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja - mondta április 11-én a Régiók Bizottságának plenáris ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az Európai Bizottság erdőgazdazdálkodási stratégia végrehajtásáról szóló jelentéséből egyértelműen kitűnik, hogy a tagállamoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk az erdőgazdálkodási emberi erőforrások fejlesztésére, amely mind ökológiai, mind pedig gazdasági szempontból az erdőgazdálkodási gyakorlatok fejlesztésének egyik kulcsfontosságú tényezője.

E tekintetben a 2020 utáni erdőgazdálkodási stratégia egyértelműen kell tükrözze az erdők többfunkciós szerepét, és világosan megfogalmazza a felelősségteljes erdőgazdálkodás és erdőhasználat irányelveit. Ez különösen igaz az új tagállamokra vonatkozóan, ahol ez korlátozó tényező lehet ezen gyakorlatok fejlesztésében.

A közösségek természeti tőkével és ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos oktatása az uniós erdőgazdálkodási stratégia fontos részét kell képezze. Ennek kapcsán fontos, hogy az erdészeti ágazat az eddigi finanszirozási alapok mellett az ERASMUS+ forrásait is fel tudja használni a folyamatos tudástranszfer biztosítása céljából. Ugyanakkor több finanszírozási eszközre van szükség az erdők és ökoszisztéma-szolgáltatásaik állapotának széles körű felmérésére irányuló kutatásokra, különösen az új tagállamokban, illetve a kevésbé fejlett régiókban. Ezen felmérések, kutatások részét kell képezze az európai erdei úthálózatok feltérképezése is, különösen azokban az országokban, ahol ez még nem részleteiben vagy egyáltalán nem történt meg - mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke

A veszély- és kockázatértékelés nagyon fontos első lépést jelent a katasztrófakockázat-kezelésben. Ennek céljából szükség van a potenciális kockázatokat mutató veszélytérképek elkészítésére, amelyet regionális szinten kell kidolgozni, és amely révén könnyebben megelőzhetőek az erdőtüzek, széldöntések okozta károk.

Erdőgazdálkodás tekintetében Hargita megyében az elmúlt 17 évben 17%-al nőtt az erdős területek aránya, tehát nem igaz az az állítás, miszerint az erdős területek csökkenése miatt növekedett a medveprobléma.

Borboly Csaba Régiók Bizottságából készült élő bejelentkezését az alábbi linken láthatják:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/449628108911696/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában végzett tevékenységéről az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Borboly Csaba A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül c. jelentése: https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Régiók Európai Bizottsága Flickr: https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157677652640277

Csíkszereda, 2019. április 11.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774