Székely termékeket kóstoltak Brüsszelben

(0 Szavazat)66 megjelenítés

Harmadik alkalommal vett részt szombaton, május 9-én a Régiók Bizottságánál szervezett Nyílt Kapuk Napja eseménysorozaton Hargita Megye Tanácsa. A Nyílt Kapuk Napját (Open Doors Day) Európa napja alkalmából szervezik meg minden év májusában Brüsszelben, amelyhez társul valamennyi európai uniós intézmény, hogy bemutatkozzon a brüsszeli és európai közönség előtt. A rendezvény betekintést nyújt az érdeklődőknek az EU intézményeinek rendszerébe, valamint a tagállamok, régiók, városok helyi turisztikai, kulturális és gasztronómiai értékeibe.

Ebben az évben összesen 42 európai régió és város között Hargita Megye Tanácsa képviselte a Székelyföldet. Az eseményen a székely népviseletbe öltözött küldöttség székely termékeket, turisztikai népszerűsítő kiadványokat (védett területekről, a csíksomlyói pünkösdi búcsúról, a Hargita Sírégióról, illetve más turisztikai ajánlókat, népszerűsítő kisfilmet) mutatott be. Emellett székely termékeket kóstoltattak, köztük fenyőrügyszirupot, feketeáfonya- és málnaszörpöt, erdei gyümölcsös és feketeribizlis lekvárt, diós és gyümölcsös mézet, kolbászt és szalámit, többféle sajtot, házikenyeret és mézespogácsát. A látogatók örömmel ízlelték meg a kiállított székely termékeket, és nagyon dicsérték nemcsak a Székely termék mozgalom kezdeményezést, de a termékek ízvilágát is. A standon szintén tetszést aratott a Pisilő kisfiú (Manneken Pis) szobor székely ruhába öltöztetett másolata, amely mellől nem hiányzott a Hargita megye északi térségére jellemző román népviselet sem.

Hargita Megye Tanácsa aktívan részt vesz az EU-s intézmények által szervezett eseményeken, programokban és további pályázati lehetőségekben, megragadva minden olyan lehetőséget, amellyel megismertetheti és népszerűsítheti a helyi értékeket, ezért 2009 óta szervezi a Hargita megye népszerűsítése és képviselete az EU intézményei mellett című éves programját. Ennek része a Nyílt Kapuk Napján való részvétel, hisz ekkor Brüsszelben több ezer látogató ismerheti meg Hargita megye értékeit és szépségét. Az említett éves program révén működteti a megyei tanács az úgynevezett mobil képviseleti irodáját, amelynek feladata Hargita megye sikeres részvétele a hasonló EU-s eseményeken. Ezáltal a megyéből az Európai Bizottság által szervezett programokon és szakmai kiállításokon is részt vettek szakemberek, hogy betekintést nyerjenek az intézményrendszer működésébe.

A brüsszeli nyílt napon Hargita Megye Tanácsa munkatársainak alkalmuk adódott több partnerség kezdeményezésére pályázatok és nemzetközi kapcsolatok terén, hisz jelen volt számos olyan regionális képviselet, amely nyitottságot mutatott a jövőbeni együttműködésre a megyei tanáccsal.

 

Csíkszereda, 2015. május 9.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774